Jak účinně bojovat s nadváhou?

Málo pohybu a stres

Nadváha a obezita se většinou stává souhrou více faktorů. Určitý vliv může mít genetika, ovšem významně ho podporuje dnešní životní styl. Velká část z nás v práci sedí, do práce i z práce jezdí autem či městskou dopravou. Prakticky nechodíme pěšky.

Když pak večer přijdeme domů, jsme obvykle tak unavení, že nejsme schopní věnovat se aktivnějšímu pohybu. Přejídáme se ze stresu. V důsledku toho naše váha roste, naše tělo ukládá nadměrné množství tuku. Jaké zdravotní problémy nám při nadváze hrozí?

Cukrovka z přejídání

První z nich je cukrovka 2. typu. S nadváhou souvisí v 80 % případů. Jde o nemoc z přejídání, kdy tělo už není schopno zpracovat přemíru sacharidů, kterou mu dodáváme.

Základem léčby je snížit váhu dodržováním diety. Výrazně omezit sacharidy, nejíst velké množství jídla najednou, ale rozdělit si pokrm do menších porcí během celého dne.

Jídlo by se také nemělo stát odměnou za vykonání určitého úkolu (když zvládnu dnešní poradu, odměním se sušenkou – to je špatně). Nepřejídat se ve stresu (na stresové přejídání se dá vyzrát třeba tím, že místo sušenek budete zobat různá semínka). Umělá sladidla lze nahradit například stévií. Je dobré připojit i vhodnou pohybovou aktivitu.

Bolesti kloubů z přetížení

Bolesti kloubů mohou být z velké části způsobeny také nadváhou. Naše kosti a klouby totiž nosí mnohem větší zátěž, než jim přísluší. Jedinou cestou je opět snížit váhu.

Je vhodné začít s pohybovými aktivitami, které kloubům ulehčují a nepřetěžují je. Ideálním pohybem pro lidi s nadváhou je plavání, jízda na kole včetně elektrického, nebo nordic walking.

Pomoci mohou i potravinové doplňky vyživující chrupavky a kostní tkáň, ovšem prvořadé je zhubnout. U pohybových aktivit je dobré zvyšovat zátěž postupně, jak se zlepšuje tělesná kondice.

Srdce nezvládá přemíru práce

S nadváhou stoupá i krevní tlak, protože srdce obtížněji zvládá pumpovat krev do těla o větší hmotnosti. Zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi, v cévách se usazuje tuk, roste riziko infarktu a mozkové mrtvice.

V tomto případě je prevencí zdravý jídelníček. Větší množství zeleninových salátů, ovoce, drůbeží a rybí maso. Omezit solení, které má zvyšování krevního tlaku také vliv. Pokud možno nekouřit, vynechat alkohol mimo slavnostních příležitostí.

Podle možností zařadit do svého života pravidelný pohyb. Ten pomáhá snižovat hladinu cukru a tuku v krvi, navíc zvyšuje adrenalin a pocit štěstí. Stačí krátká svižná půlhodinová procházka denně.

Najděte motivaci

Mezi potíže spojené s nadváhou a obezitou, patří i problémy sociální a psychické. Člověk s nadváhou trpí tím, že má omezený výběr oblečení, některé úkony jsou pro něj problematické (například se obtížněji ohýbá a nemůže si zavázat boty), lidé se mu mohou posmívat kvůli tloušťce.

Málokdo si uvědomuje, že tento problém může postihnout i jeho samotného a snadno tak člověka odsoudí kvůli tomu, že je silnější. Nechápe, že i přejídání má nějaký mechanismus a důvod.

Jak bojovat se sociálními a psychickými aspekty nadváhy? Především je důležité najít motivaci k hubnutí. Je dobré kontaktovat lidi, kteří mají snížení váhy jako svůj cíl. Zkušenosti a jejich sdílení pomůže. Někdy je vhodná i konzultace s psychologem, ovšem musí mezi vámi vzniknout důvěra, aby pomoc měla smysl.