Úspěch v hubnutí – na čem závisí?

Možná to není poprvé, co se pokoušíte o změnu hmotnosti. Máte obavy, abyste vše zvládli a tentokrát v cestě za vysněnou postavou vytrvali?

Nebojte se! Při dodržování níže uvedených pravidel vás úspěch zaručeně nemine.

Stanovení reálného cíle

Jednou z největších chyb při hubnutí bývá, že si člověk stanoví nereálný cíl a očekává od sebe příliš mnoho, navíc v krátkém časovém úseku.

Důležité je, abyste na sebe neměli příliš vysoké nároky a dokázali si hned na začátku povědět, jakého cíle je ve vašem případě reálné dosáhnout v určitém časovém horizontu.

Ideálně si dejte několik dílčích, menších cílů, díky kterým se postupně dostanete až ke svému hlavnímu cíli. Nebudete tak ve stresu z toho, že se vše nedaří hned tak, jak jste si představovali.

Hubnutí je dlouhodobý proces, a pokud si chcete zdravé návyky a štíhlou postavu dlouhodobě udržet, chce to trpělivost.

Individuální stanovení potřeb

Dalším problémem mnoha lidí, kteří se snaží hubnout, je slepé následování výživových trendů, které jim nejsou blízké. Mnoho lidí také kopíruje jídelníčky ostatních.

Je důležité uvědomit si, že jako lidé jsme každý naprosto jiný, každý máme jiné potřeby a také předpoklady ke snižování hmotnosti.

Všechna opatření, která při redukci hmotnosti uděláte, by měla vycházet přímo z vás a být nastavená vašim individuálním potřebám.

Pokud si nevíte rady, co je právě pro vás ideální cestou k redukci, nebojte se poradit s odborníkem na výživu (s nutričním terapeutem nebo výživovým poradcem).

Motivace

Ať už budete mít dietní režim nastavený sebelépe, bez správné motivace svého cíle budete dosahovat jen stěží. Jak se správně namotivovat?

  • Řekněte si hned na začátku své cesty, proč to děláte a co je vaším hnacím motorem.
  • Důležité je, abyste změnu dělali především pro sebe, a nikoliv pro někoho jiného.
  • Můžete si slíbit i odměnu ve formě nějakého zážitku či nového kusu oblečení.
  • Své důvody „proč“ si můžete sepsat a vystavit na nějaké místo, kde pro vás budou každodenně viditelné.

Neomezování se

Máte pocit, že pokud budete chtít zhubnout, tak se budete muset vzdát všeho dobrého jídla, na které jste byli doposud zvyklí? Omyl.

Při správném a zdravém hubnutí je povolené víceméně vše, ale ve správném množství. Váš jídelníček by měla převážně tvořit zdravá a přirozená strava bez zbytečně průmyslově zpracovaných potravin, nadmíry cukru, soli a energie.

Neznamená to však, že se na ostatní potraviny už ani nepodíváte. Jakmile si budete nadměrně zakazovat něco, na co jste byli zvyklí, budete po tom přirozeně ještě více prahnout.

Zapomeňte tedy na přemíru zákazů a raději zkuste najít ve svém jídelníčku rovnováhu, díky které zhubnete dlouhodobě a stravovací režim si snáze udržíte.

Vytrvalost

Snažíte se zhubnout už nějaký ten pátek a ručička na váze se stále ne a ne posunout níže nebo vaše váha dokonce vzrostla? Nezoufejte.

U mnoha lidí je toto naprosto normální jev, ke kterému dochází z toho důvodu, že změní stravu, více cvičí za účelem zlepšení své fyzické kondice a automaticky se mu začne měnit i tělesná kompozice. Znamená to, že můžete budovat svalovou hmotu, která váží mnohem více než tuk a číslo na váze tak může být matoucí.

Dejte proto především na své pocity či velikost oblečení a na váhu se na nějaký čas úplně vykašlete. Pokud setrváte, výsledky se dřív nebo později dostaví.

Jestliže to trvá už příliš dlouho, možná jste zvolili špatnou cestu a bude vhodné poradit se o změně režimových opatření s odborníkem.