Sdílej se svými přáteli...

Úspěšný boj s kilogramy díky mrkvím

Jezte mrkve, zlepší se vám zrak a sníží se vám hmotnost

Mrkev z čeledi miříkovitých je dvouletou rostlinou, pěstovaná v našich poměrech jako jednoletá.

Latinsky nazývaná Daucus carota.

Publikováno: 30.7.2015



Před konzultací
−4 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Mrkví roste 22 druhů po celém světě. Z divoké formy mrkve se podařilo vyšlechtit mnoho odrůd nám známé mrkve obecné seté, která má vysoký obsah beta karotenu a dalších prospěšných látek.

S mrkví se setkáváme již od malička. Právě mrkev bývá v dětství naším prvním zeleninovým příkrmem. Má přirozeně nasládlou chuť, což děti milují. Jediná mrkev obsahuje tolik vitaminu A jako tableta s vitaminem A z lékárny. Našla si uplatnění v kuchyni, léčitelství i kosmetice.

Přednosti mrkve

Beta karoten je žlutočervené barvivo. Jedná se o provitamin A. Provitamin sice sám není vitaminem, nýbrž jeho prekurzorem, ale kdykoliv je přeměňován na jeho aktivní formu (vitamin A neboli retinol).

V lidském těle působí jako antioxidant. Jeho nedostatek proto zvyšuje riziko vzniku rakoviny a snižuje obranyschopnost organismu. Beta karoten mimo jiné zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti. Konzumace beta karotenu se doporučuju před vystavením se silnému slunečnímu záření, chrání před rakovinou kůže. A dobře ho jistě znají lidé, kteří se špatně opalují.

Kořen mrkve taktéž obsahuje vitamin B, C, E, cukr, pektin, biotin, velké množství selenu, draslíku, hořčíku, vápníku, zinku, jódu a fosforu.

Mrkve působí celkově blahodárně při střevních a žaludečních poruchách. Je vhodnou potravinou při svalových křečích, revmatismu, při hojení vředů a popálenin.

Mrkev a hubnutí

Redukce tělesné hmotnosti vyžaduje hlídání všech potřebných živin a nezapomínat na pitný režim. Tím, že omezíte vše, co jíte, ještě neznamená, že vaše tělo nestrádá. Mrkev je jednou ze zelenin, která má mnoho co nabídnout.

Některé odrůdy mrkve jsou učiněnou lahůdkou, jiné jsou spíše brány k zahnání hladu. Skvěle chutnají uvařené i syrové, jako předkrm a pro některé překvapivě i jako dezert. Mrkev v koláči umožní, že si budeme moct dát a kousek dezertu více. Sníží energetickou hodnotu a díky vláknině v mrkvi nás rychleji zasytí.

100 g čerstvé mrkve poskytuje sice malou energetickou záplatu 151 kJ, mrkve si však ceníme zvláště pro její obsah minerálních látek a vitaminů! S technologickou úpravou její energie vzroste bez problému o třetinu, zvedne se i glykemický index potraviny.

Mrkev je jako koktejl zastavující proces stárnutí a podporuje růst vlasů a nehtů. Látky v mrkvi aktivují látkovou přeměnu v organismu, posilují srdce i krevní oběh. Je to zelenina mírného pásma, která nás doprovází celý život a při redukci hmotnosti zrovna tak.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život