Váha dítěte: Odraz životního stylu rodičů

Výchova dětí předurčuje jejich vztah ke stravě i pohybové aktivitě v dospělém věku. Rozhoduje také o tom, zda budou v pozdějších letech ohroženi obezitou a dalšími civilizačními nemocemi.

Obezita v dětském věku

Za dětskou obezitou stojí nejen genetická predispozice, ale také vnější faktory. Mezi ně patří pasivní životní styl a nadbytečný příjem kalorií.

Nadváhu či obezitu v dětském věku nepřehlížejte. Přestože děti mohou z obezity vyrůst, vyšší množství tělesného tuku je ve většině případů doprovází do konce života.

Stravovací návyky rodičů

Děti snadno přejímají stravovací návyky svých rodičů. Konzumace nezdravých, průmyslově zpracovaných potravin, sladkostí a jiných pochutin v rodině přiměje dítě k převzetí těchto návyků do dalších let.

Špatné stravovací návyky rodiny navíc dříve nebo později doženou i dítě k nadváze, obezitě, cukrovce a jiným přidruženým nemocem. Dostat se z nich bývá velmi obtížné.

Jídelníček založený na polotovarech, sladkostech, slazených nápojích a jiných podobně nezdravých potravinách negativně působí na psychiku dítěte i dospělého člověka.

Děti a diety

Je vaše dítě obézní? Ukažte mu zdravý, dlouhodobě udržitelný způsob, jak snížit hmotnost. Dieta jim rozhodně není! Jednostranná často extrémní dieta vede k omezení příjmu živin, a tedy zpomalení růstu a vývoje dítěte.

Hubnutí by mělo probíhat pod vedením dětského obezitologa, diabetologa, psychologa, nebo výživového poradce. Dejte na rady odborníka, který, stejně jako vy, chce pro vaše dítě jen to nejlepší.

Vyvážená strava a pravidelný pohyb jsou klíčem k úspěchu

Buďte svému dítěti tím nejlepším příkladem. Dbejte na vyváženou stravu zastoupenou dostatečným množstvím kvalitních bílkovin, tuků a komplexních sacharidů. Vařte z čerstvých, průmyslově nezpracovaných potravin.

Veďte dítě k pohybu už od útlého věku a pěstujte v něm pozitivní vztah ke sportu.

Nezapomeňte, že zdravé dítě = šťastné dítě.