Vážit se při shazování kilogramů nebo raději ne?

Snažíte se zhubnout a poskakující ručička váhy vás nyní už pronásleduje snad i ve snu. Stresuje vás, zda se konečně pohne kýženým směrem dolů, nebo zůstane-li opět stát na místě jako minule. Čeká mne znovu zklamání, nebo snad už konečně přijde také radost?, ptáte se sami sebe pokaždé, když vstupujete na váhu. A má vůbec smysl se vážit?, hlodá ve vás červík pochybností.

Nestresujte se zbytečně

Není výjimkou, že někteří vzdají svoji snahu o snížení kilogramů jenom proto, že nesnesou pohled na váhu. Vědomí, že nedochází k posunu ručičky vytouženým směrem, je pro ně natolik stresující, že po určitém čase marných snah na shazování kilogramů raději zanevřou. Právě časté vážení může mít během snahy zhubnout přesně opačný efekt, než chceme.

Snažíme-li se zhubnout rychle, váha se stane naším společníkem. Stavíme se na ni minimálně jednou denně, někdo dokonce dvakrát. Děsíme se toho, že kilogramy nepadají dolů tak, jak bychom si představovali, a proto začínáme hladovět. V důsledku toho možná krátkodobě trochu zhubneme, jenže jakmile se vrátíme zpátky ke svým starým stravovacím návykům, kilogramy jsou opět zpátky tady a často se vyhoupnou na ještě vyšší hodnotu než předtím. Bojujeme potom se starým známým nepříjemným jojo efektem. Takové hubnutí ale postrádá jakýkoli smysl.

Jak tedy vyzrát na záludnou ručičku váhy?

Vstupujte na váhu jednou týdně

Neklaďte si při hubnutí příliš vysoké cíle. Všechno potřebuje svůj čas, i vaše tělo si musí zvyknout na nový stravovací režim. Když se mu přizpůsobí a nastaví se na nový zdravější styl, začnou kilogramy mizet. Půjde to sice pomaleji, ale o to jistěji a trvaleji. Stačí proto, když se zvážíte na začátku hubnutí a pak vždy po týdnu. Nebudete se zbytečně stresovat. Měli byste mít na paměti i skutečnost, že je důležité kdy a v jaké situaci se vážíte. Odlišnou hodnotu vaší hmotnosti ukáže ručička váhy ráno i večer, stejně tak bude rozdíl, jste-li najedení nebo na lačno, zda se oblečete, nebo stoupnete-li si na váhu nazí. To vše hraje v naměřené hodnotě velkou roli.

Svaly jsou těžší než tuk

Platí, že nejvíce o naší skutečné hmotnosti vypovídá ranní vážení nalačno, nahý, a poté, kdy jsme již vykonali ranní potřebu. Stanovte si den, kdy se budete pravidelně vážit a dodržujte to jednou týdně. Hodnotu si zapisujte a važte se vždy na stejné váze. Každá váha má jinou odchylku a jiné hodnoty by vás opět zbytečně stresovaly. Odlišná situace nastane také ve chvíli, kdy během hubnutí cvičíte. Tehdy dochází k tomu, že svaly lidského těla postupně nahrazují tuk a právě svaly jsou těžší než tuk, takže budete mít klamný pocit, že jste se nikam nepohnuli. I když skutečnost je jiná.

Optimální hodnoty BMI

Vzhledem k tomu, že svaly lidského těla jsou těžší, je dobré nespoléhat jako na ukazatel našich pokroků jenom na ručičku váhy, ale zaměřit se i na měření tělesného obvodu. Můžete totiž dospět k tomu, že ručička váhy se sice nehne, ale oblečení vám bude volnější.

Nejpoužívanějším ukazatel správné tělesné váhy je BMI, tedy body mass index. BMI kalkulačka nám určí přesný výpočet BMI, který je poměrně jednoduchý. Hmotnost člověka se dělí druhou mocninou jeho výšky. Optimální váhu znamenají hodnoty výpočtu BMI v rozmezí 18,5 až 24,99, interval BMI od 25 do 29,99 znamená nadváhu.

Pokud máte od 30 do 34,99, jde o obezitu prvního stupně, v případě hodnot 35 až 39,99 o obezitu druhého stupně a konečně nad 40 o obezitu třetího stupně. Zejména při hodnotách nad 30 byste měli zvážit zdravotní rizika a snažit se zhubnout. Možná to půjde pomalu, ale o to bude vaše hmotnost stabilnější.