Věřit lékům na hubnutí nebo ne? Odpověď není jednoduchá

Hormonální problémy musí mít pod kontrolou lékař

Léky na hubnutí mohou být pomocí. Existuje řada stavů, kdy se přirozenou cestou, tedy úpravou stravy, větším množstvím pohybu, zdravějším životním stylem, hubnout bohužel nedaří. Často jsou v takovém případě na vině hormony. I když je už lékařská věda hodně prozkoumala, ještě zdaleka o nich nevíme všechno. Proto nemůžeme úplně do detailu charakterizovat metabolismus každého z nás.

V některých případech proto mohou být léky na hubnutí jedinou pomocí, a pokud nepomohou ani ty, je potřeba operace. V případě hormonální nerovnováhy a snahy zhubnout by ale všechno měl mít pod kontrolou lékař. Léky totiž mohou mít i řadu nepříznivých vedlejších účinků, mohou v systému vašich žláz s vnitřní sekrecí nadělat ještě větší nepořádek, než jaký tam máte a způsob komplikované zdravotní problémy.

Seznamte se s působením jednotlivých produktů

Existuje ale řada případů, kdy chceme zhubnout, nedaří se nám, a proto saháme po různých volně prodejných lécích na hubnutí. Otázkou ale je, zda nám skutečně pomohou zhubnout, nebo se v jejich případě jedná jenom o bombastickou reklamu.

Jak to s těmito léky ve skutečnosti je? Spousta odborníků si myslí, že když jde o volně prodejné léky, jejichž podávání nemusí regulovat lékař, většinou také nemají žádný efekt. To je ale příliš zjednodušující tvrzení. I volně prodejné léky bez lékařského předpisu mohou mít efekt.

Důležité proto je, seznámit se s mechanismem jejich působení a uvážit, zda mohou mít ve vašem případě nějaký efekt nebo nikoli. Pokud se rozhodnete vyzkoušet nějaký volně dostupný lék na hubnutí, nastudujte si k němu informace.

Omezení chuti k jídlu jako základ

Některé z léků jsou založeny na látkách omezujících chuť k jídlu. Mohou se například vázat na enzym lipázu, který se vyskytuje ve střevech. Tím zabraňuje vstřebávání tuků ve střevech, a to například až o 30 %. V tomto případě tu určitý účinek být může. Je třeba si pohlídat skladbu jídelníčku, protože jinak můžete trpět například průjmy.

Další typy léků mohou obsahovat například L-carnitin, který ovlivňuje přenos mastných kyselin do mitochondrií. Tím se odbourává energie uložená ve formě tuku. L-carnitin navíc snižuje hladinu cholesterolu.

Jiné využívají působení chromu, který reguluje hladinu krevního cukru. Tento způsob hubnutí ale má efekt jenom v případě, že organismus trpí poruchou tolerance glukózy způsobenou právě nedostatkem chromu.

Výrobky obsahující kyselinu linolovou se mohou podílet na mírném poklesu tělesného tuku.

Účinnost přinejmenším sporná

Naproti tomu nevhodné jsou produkty s jablečným octem. Působí v žaludku pokles pH a tím dochází k ještě většímu hladu.

Diskutabilní jsou ovšem i účinky léků s kyselinou hydroxycitronovou (HCA), který ovlivňuje syntézu tuků, nebo se synerfinem, látce z citrusových plodů, která má zvyšovat tvorbu tělesného tepla a odbourávat tím energii.

Žádné velké terno neuděláte ani s různými koktejly. Obvykle obsahují odtučněné mléko, vlákninu, minerální látky, vitamíny, plus některé látky zvyšující intenzitu metabolismu. Například vláknina může dříve navodit pocit sytosti, ale jinak je jejich účinnost také předmětem velkých diskusí a je dosti sporná. Rozhodně nemohou nahrazovat pestrou stravu a poté, co přejdete zpátky na normální režim, mohou přinést jojo efekt.