Vitamíny jako životabudiče našeho těla

Vitamíny se stávají životabudiči pro naše tělo. Chceme-li být krásní a zdraví, neobejdeme se bez jejich zvýšeného příjmu. Pomáhají nám budovat naši kostru, svalstvo a vnitřní orgány, jsou nezbytnou součástí naší výživy, zodpovídají i za naši hladkou pleť, lesklé vlasy a pěkné a nelámavé nehty. Pokud máme některého z nich nedostatek, projevuje se to nemocemi.

Rozdělení

Každý den získáváme z potravy vitamíny. Máme jich 13 základních typů, a aby naše tělo mohlo správně fungovat, potřebujeme všechny. Můžeme je rozdělit na dvě základní skupiny. První z nich je rozpustná ve vodě, sem patří vitamín C a B-komplex, druhou skupinou se stávají vitamíny rozpustné v tucích jako A, D, E, K.

Můžeme se klidně i předávkovat

Přebytky těch, které se rozpouštějí ve vodě, odbouráváme a z těla močením, naopak vitamíny, které se rozpouštějí v tucích, se v našem těle ukládají. Je proto možné se jimi předávkovat. Shromažďování vitamínů v játrech může dokonce způsobit různé nemoci. Nejnebezpečnější je v toto směru vitamín A, existují otravy tímto vitamínem, které mohou mít i smrtelné následky. Podobně nepříznivě ale působí i nedostatek vitamínů.

Kdy je nutno přidat umělé preparáty

Vitamíny a minerály jsou pro naše tělo důležité. Bez minerálů jako vápník, hořčík, fosfor, draslík sodík náš metabolismus nemůže správně fungovat. Pokud nemáme potravu bohatou na určité vitamíny, je třeba je doplňovat synteticky. Běžně by vám ale měly stačit k pokrytí vašich potřeb vitamíny v potravinách.

Doplňky stravy obsahující celé spektrum vitamínů jsou vhodné zejména pro těhotné a kojící ženy. Právě pro ně se vyrábějí vitamíny, které svým složením zajistí miminku všechny potřebné živiny. Pro zdravé lidi je vhodné doplnit vitamíny třeba po zvýšené fyzické psychické zátěži. U nemocných nebo zotavujících se po nemoci také nestačí potraviny obsahující vitamín, je nutné přidat vitamíny i uměle.

Nevýhodou vitamínů je, že lidský organismus si je nedokáže sám vytvořit, proto je odsouzený na jejich příjem ze stravy.

Bojovníci proti únavě

Pomocí vitamínů můžeme bojovat s nejrůznějšími zdravotními potížemi. Důležité jsou vitamíny proti únavě. Mezi nejdůležitější vitamíny patří vitamín C, nebo-li kyselina askorbová. Vyskytuje se v ovoci, v zelenině.

Všechny buňky našeho těla chrání proti volným radikálům, působí jako antioxidant. Zvyšuje obranyschopnost organismu, díky němu se dobře vstřebává železo, naopak ale na sebe váže těžké kovy jako například olovo, které potom neusazuje v těle. Pomáhá při hojení ran. Jeho výraznější nedostatek způsobuje nemoc zvanou kurděje. Často jimi trpěli námořníci, kteří neměli dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Nemoc se projevovala vypadáváním zubů, slabostí.

Vitamíny skupiny B, tedy B1-B12, například thiamin – B1, riboflavin – B2 a další najdeme nejčastěji v mase, ale také mléce, luštěninách, kvasnicích, obilninách nebo ořechách. Pozitivně působí na stav kůže, nervovou soustavu, srdce i další orgány. Jestliže vitamíny skupiny B dlouhodobě chybí, projevuje se to mimo jiné i na psychice člověka. Je unavený, podrážděný, může trpět nechutenstvím nebo migrénami. Vitamíny B a C působí proti únavě, respektive depresi a podrážděnosti.

Udržet vlasy zdravé není jednoduché

Na naše tělo ale působí pozitivně i další vitamíny. Mezi vitamíny na vlasy patří jednoznačně vitamín B komplex, který brání vypadávání vlasů a tvorbě lupů, hebkost mají vlasy díky vitamínu E, který zabraňuje lámavosti, vitamín C je pomáhá udržovat zdravé, vitamín A zase reguluje tvorbu mazu. Vidíte tedy, že na kráse vaší vlasové hřívy se projevuje spousta vitamínů. Stejně to funguje i u dalších částí těla a orgánů, vždy na ně pozitivně působí celý soubor vitamínů.

Napsat komentář