Voda jako zdroj života a pomůcka při hubnutí

Dvouprocentní pokles vody působí problémy

Často zapomínáme, že lidské tělo z cca 65 – 72 % tvoří voda, takže pro nás nejde o žádnou tělu nepřirozenou látku, právě naopak. Voda našemu organismu pomáhá fungovat, bez vody není život. Její nedostatek se okamžitě projeví nepříznivými účinky.

Pravděpodobně většina z vás zažila alespoň jednou za život stav podobný úžehu, způsobený příliš dlouhým pobytem na horkém slunci a nedostatkem tekutin. Uvádí se, že už pouhý dvouprocentní pokles množství vody obsažené v našem organismu může způsobit velké zdravotní problémy. Jde například o ztrátu koncentrace, bolesti hlavy, poruchy krátkodobé paměti.

Životodárný elixír pí-voda

Voda přináší našemu tělu živiny, podporuje trávení, pomáhá odvádět odpadní látky, ředí krev.Vybírat bychom si měli jenom vodu co nejvyšší kvality. Každý člověk u nás vyloučí v průběhu celého dne asi 2,4 litry vody, a to nejenom v moči a stolici, ale také dýcháním a pokožkou. Vyloučenou vodu je třeba průběžně doplňovat.

Velmi dobrá je pí-voda protékající keramickým potrubím, jež obsahuje prvky periodické soustavy. Pí voda pomáhá zachovat optimální zdraví. Výborně detoxikuje a tím také usnadňuje hubnutí. V poslední době se doporučuje hlavně pít vlažnou vodu s citrónem ráno po probuzení asi půl hodiny před snídaní. Citrón totiž působí v našem organismu jako pufr, pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu těla a bojuje proti překyselení organismu.

Pozor na dehydrataci u malých děti a starších dětí

Odborníci uvádějí, že je dobré během jednoho dne vypít 20-40 ml tekutiny na jeden kilogram hmotnosti. Tento vzorec dává obecně doporučované 2-3 litry tekutin denně, které by člověk měl vypít. Vždy je ale třeba se řídit svojí individuální potřebou. Ta závisí na různých věcech jako například tělesná hmotnost, pohlaví a věk, ale i způsob stravování, pravidelná tělesná aktivita či zdravotní stav.

Platí také, že děti by měly pít častěji. Tělo novorozence tvoří voda až z 80 %, naproti tomu u dospělého jedince je to méně. Nedostatek vody u novorozence nebo dokonce dehydratace může způsobit velké zdravotní komplikace.

Dehydrovaní jsou často také starší lidé, protože ztrácejí pocit žízně. Po nadměrném požití alkoholu je dobré dodat tělu kvalitní zásaditou minerální vodu s obsahem hořčíku a hydrogenuhličitanů.

Dopřejte si sklenici vody před každým jídlem

Pokud se rozhodnete hubnout, měli byste poctivě dodržovat pitný režim a vypít 2,5 – 3 litry denně. Je-li ovšem horko, například když panují letní vedra a hodně se potíte, zvyšte objem až na čtyři litry denně.

Podle odborníků právě nedodržování pitného režimu způsobuje nejenom dehydrataci, ale také potíže s ledvinami a žlučové kameny. Při nedostatku vody se zpomalují procesy v těle, organismus je unavený a přestává správně fungovat. To výrazně komplikuje hubnutí.

Vodní dieta, při které zvýšíme příjem tekutin, vám proto výrazně prospěje. Budete lépe a rychleji spalovat. Léčba vodou proto má velký význam. Odbouráváte kilogramy a čistíte tělo. Často se říká, že hlad je převlečená žízeň a v praxi to také skutečně platí. Nejlepší vodní dietou proto je vypít sklenici vody před snídaní a během dne také před každým jídlem. Pít je ale třeba průběžně během celého dne, když budete potom pití dohánět najednou, příliš tím zatížíte ledviny. Nejlepší na pití je čistá voda nebo ovocné čaje, naopak se vyvarujte kávy a alkoholu.

Napsat komentář