Všední jen na pohled: Kedlubna a její zdravotní benefity

Kedlubnu v jídelníčcích nahrazují často jiné, více chutí i vzhledem výrazné kusy zeleniny, které jsou v dnešní době „in“. To je ovšem velká škoda, protože právě kedlubna do zdravého jídelníčku neodmyslitelně patří.

A co vám tato „obyčejná“ zelenina ze zahrádky může nabídnout?

Vytěžte z ní maximum

Kedlubna v sobě skrývá hned několik nesporných výhod.

  1. Je skvělým doplňkem redukčního jídelníčku, jelikož obsahuje jen velmi nízký obsah kalorií.
  2. Má nízký glykemický index, takže vám po její konzumaci nebude kolísat hladina krevního cukru a vy se tak budete cítit sytí mnohem déle.
  3. Obsahuje celou škálu zdraví prospěšných látek (vitamíny skupiny B, vitamin E, K, karoteny či vitamin C).
  4. Je bohatá na minerální látky či stopové prvky, může se pyšnit například obsahem vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu, ale i sodíku, železa, chlóru, mědi, manganu, selenu či sloučenin síry.

Pamatujte! Některé látky v kedlubně obsažené však mohou být z rostlinných zdrojů hůře využitelné, proto nezapomínejte na jejich doplňování i odjinud a řiďte se heslem „čím pestřejší jídelníček, tím lépe pro vás“.

Kedlubnou ke zdraví

Kedlubny obsahují dle některých zdrojů i takzvané cholagogum, látku podporující vylučování žluči ze žlučníku.

Navíc díky obsahu zdraví prospěšných látek může pravidelná konzumace kedlubny vést k posílení imunity a s celkově zdravým jídelníčkem i zdraví jako takového.

Za zmínku také stojí vysoký obsah vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Vlákniny má řada lidí v jídelníčku nedostatek, a tak i konzumací kedlubny můžete její množství v jídelníčku navýšit. Vláknina pomáhá se zažíváním, udržuje delší pocit sytosti a ta rozpustná brání vstřebávání cholesterolu.

Pravidelnou konzumací kedlubny tak můžete přispět ke správné hladině cholesterolu v krvi a s celkově vyváženým a zdravým jídelníčkem předcházet srdečně-cévním onemocněním i dalším civilizačním onemocněním.

Kedlubnu můžete navíc konzumovat na nespočet způsobů, stačí jen zapojit fantazii. Někomu chutná „jen tak“ nakrájená na plátky, jiní si ji s radostí přidávají do salátu či zeleninových směsí. Hodí se i k masu, nebo zapečená v troubě s další zeleninou a sýrem.

Tak co říkáte? Zavzpomínejte na dětství, když jste trhali kedlubny přímo ze záhonu babičkám a zařaďte tuto velmi zdravou zeleninu opět do svého stravování!