Kedlubnu v jídelníčcích nahrazují často jiné, více chutí i vzhledem výrazné kusy zeleniny, které jsou v dnešní době „in“. To je ovšem velká škoda, protože právě kedlubna do zdravého jídelníčku neodmyslitelně patří.
A co vám tato „obyčejná“ zelenina ze zahrádky může nabídnout?
Vytěžte z ní maximum
Kedlubna v sobě skrývá hned několik nesporných výhod.
- Je skvělým doplňkem redukčního jídelníčku, jelikož obsahuje jen velmi nízký obsah kalorií.
- Má nízký glykemický index, takže vám po její konzumaci nebude kolísat hladina krevního cukru a vy se tak budete cítit sytí mnohem déle.
- Obsahuje celou škálu zdraví prospěšných látek (vitamíny skupiny B, vitamin E, K, karoteny či vitamin C).
- Je bohatá na minerální látky či stopové prvky, může se pyšnit například obsahem vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu, ale i sodíku, železa, chlóru, mědi, manganu, selenu či sloučenin síry.
Pamatujte! Některé látky v kedlubně obsažené však mohou být z rostlinných zdrojů hůře využitelné, proto nezapomínejte na jejich doplňování i odjinud a řiďte se heslem „čím pestřejší jídelníček, tím lépe pro vás“.
Kedlubnou ke zdraví
Kedlubny obsahují dle některých zdrojů i takzvané cholagogum, látku podporující vylučování žluči ze žlučníku.
Navíc díky obsahu zdraví prospěšných látek může pravidelná konzumace kedlubny vést k posílení imunity a s celkově zdravým jídelníčkem i zdraví jako takového.
Za zmínku také stojí vysoký obsah vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Vlákniny má řada lidí v jídelníčku nedostatek, a tak i konzumací kedlubny můžete její množství v jídelníčku navýšit. Vláknina pomáhá se zažíváním, udržuje delší pocit sytosti a ta rozpustná brání vstřebávání cholesterolu.
Pravidelnou konzumací kedlubny tak můžete přispět ke správné hladině cholesterolu v krvi a s celkově vyváženým a zdravým jídelníčkem předcházet srdečně-cévním onemocněním i dalším civilizačním onemocněním.
Kedlubnu můžete navíc konzumovat na nespočet způsobů, stačí jen zapojit fantazii. Někomu chutná „jen tak“ nakrájená na plátky, jiní si ji s radostí přidávají do salátu či zeleninových směsí. Hodí se i k masu, nebo zapečená v troubě s další zeleninou a sýrem.
Tak co říkáte? Zavzpomínejte na dětství, když jste trhali kedlubny přímo ze záhonu babičkám a zařaďte tuto velmi zdravou zeleninu opět do svého stravování!