Výběr mléčných výrobků. Jak nešlápnout vedle?

Vyznat se v kvalitě mléčných výrobků nemusí být snadné, proto vám poradíme, na co si dát při jejich výběru pozor a jaké konkrétní živiny v nich hledat.

Zásady výběru

Pokud jste doposud nečetli informace uvedené na obalech výrobků, je nejvyšší čas s touto aktivitou začít. Tím spíše, jedná-li se o mléčné výrobky.

Podstatná informace pro vás je jejich doporučené datum spotřeby, výživové hodnoty, surovinové složení i způsob skladování.

Po uplynutí data spotřeby nesmějí být výrobky dále nabízeny k prodeji.

Vypršení data spotřeby však nemusí nutně znamenat vadu daného výrobku, avšak za předpokladu, že je skladován dle podmínek uvedených na obalu.

Datum minimální trvanlivosti na obalu výrobku v jeho prodeji nebrání. Musí však být nabízen odděleně.

Surovinové složení je uvedeno v postupném pořadí dle hmotnostní složky obsažené ve výrobku. Přítomné alergeny jsou výrazně označeny.

Výživové hodnoty uvádějí množství jednotlivých makroživin a soli ve výrobku obsažených. Vychází se zpravidla ze 100 ml nebo 100 g.

Výběr jednotlivých mléčných výrobků

Mléko

Zatímco pro děti a mládež je vhodná konzumace plnotučného mléka, dospělí jedinci by měli upřednostňovat jeho polotučnou variantu.

Nízkotučnému mléku je obecně doporučováno se vyhnout, a to z důvodu nízkého obsahu tuku, a ne příliš dobré chuti.

Kysané mléčné výrobky

Tento typ mléčných výrobků se od sebe liší druhem použitých mikroorganismů. Přednost je vhodné dát neochuceným druhům. Ty obvykle obsahují menší množství jednoduchých cukrů.

Kysané mléčné výrobky navíc vykazují nižší obsah laktózy oproti mléku jako takovému. Vhodné jsou tedy i pro ty, kteří trpí lehčí formou nesnášenlivosti laktózy.

Sýry

Sýry je vhodné vybírat dle obsahu tuku. Je jím právě tuk, který zlepšuje chuť sýra, a tak se vyplatí konzumovat tučnější sýr, ovšem v menším množství.

Některé sýry však vykazují i vysoký obsah soli, nejsou tedy vhodné ke každodenní konzumaci.