Výběr netradičních olejů pro studenou kuchyni a jejich vliv na lidské zdraví

Jaké druhy běžně dostupných olejů podpoří kromě dobrého jídla i vaše zdraví?

Konopný olej

Získává se z technických odrůd (neobsahují významné množství psychotropní látky THC) konopí setého. Nerafinovaný za studena lisovaný olej má příjemnou oříškovou chuť a aroma.

TIP: Pro chutnou salátovou zálivku jej smíchejte s octem, citronovou kůrou a hořčicí.

V konopném oleji najdete důležité omega-3, omega-6 a další esenciální mastné kyseliny.

Ty mimo jiné regenerují a hydratují pokožku včetně úlevy při lupénce a ekzémech, snižují cholesterol, podporují imunitu, jsou prevencí nervových onemocnění a křečových žil a vhodné pro vegetariány a diabetiky.

Olej z vlašských ořechů

Vyrábí se z jader ořešáku královského neboli vlašského ořechu. Je velice lahodný a vhodný do sladkých pokrmů a zeleninových salátů.

Obsahuje vitamíny B, C, E a F, omega-3 a omega-6, železo, jód a mangan a působí jako silný antioxidant.

Olej z vlašských ořechů zlepšuje funkce nervového systému, hlavně paměť a soustředění, podporuje krevní oběh, tvorbu spermií a vývoj buněk, snižuje cholesterol a vyrovnává tlak, posiluje imunitu, chrání před cévními nemocemi a rakovinou střev.

Olej z dýňových semínek

Velice oblíbený je v Rakousku. Chutná po pražených oříšcích a hodí se nejen ke studeným (saláty, sýry, pomazánky) a slaným jídlům, ale také k bramborám, masu, těstovinám, rizotu, polévkám, palačinkám, ovesné kaši nebo zmrzlinovým pohárům.

Je bohatý na antioxidanty – vitamíny A, C a E, selen, zinek a tzv. fytosteroly (rostlinné látky snižující celkový a špatný LDL cholesterol v krvi). Díky tomu zpomaluje stárnutí organismu, snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění, slouží jako prevence i léčba zbytnění prostaty, ulevuje od příznaků menopauzy, podporuje tvorbu hormonu dobré nálady serotoninu, má protizánětlivé účinky.

Arganový olej

Pochází z Maroka, konkrétně z plodů argánie trnité, kde se používá v místní tradiční kuchyni. Vzhledem k ochraně argánií je velmi vzácný a drahý. Blahodárně působí na pleť, nehty a vlasy, vnitřně snižuje hladiny cholesterolu a cukru v krvi a vysoký tlak, je prevencí před rakovinou.

Mandlový olej

Kromě salátů, marinád, dresinků a pomazánek je dále výborný do sladkého pečiva a pro úpravu masa, ryb a sýrů. Pozor, nekupujte olej z hořkých mandlí!

Obsahuje až 70 % nenasycených mastných kyselin, vitamín A a E a různé důležité minerály. Prospívá trávení (při překyselení žaludku, problémech se žlučníkem a střevy), regeneruje jaterní buňky, zlepšuje kvalitu spánku, vlasů, nehtů a pokožky, upravuje tlak, podporuje mozkové funkce a vývoj plodu u těhotných žen.

Avokádový olej

Pochází z Mexika. Má svěží, kořeněnou chuť a je tak vhodný k lehkým jídlům, jako ryby, mořské plody a saláty. Najdete v něm především draslík, vitamín B6 (pyridoxin), vitamíny C a E a nenasycené mastné kyseliny.

Stejně jako další za studena lisované oleje má antioxidační účinky, chrání před srdečně-cévními chorobami, upravuje hladiny cholesterolu a zlepšuje kvalitu pleti, dále prospívá zraku, zmírňuje bolesti při artritidě, je prevencí proti nemocem dásní a podporuje vstřebávání živin.