Vypěstujte si štíhlou postavu horskou turistikou

Sport pro každého

Výhodou turistiky je, že se hodí pro každého od malých dětí až po seniory. Každý si může vybrat náročnost trasy podle svých schopností. Zdatnější turisté si mohou zvolit například horské trasy, méně zdatní dají přednost kratším procházkám v nížinách. Vždy se ale můžete rozhodnout podle aktuálního počasí a svojí momentální fyzické kondice.

Turistika je navíc aktivitou, která rovnoměrně zatěžuje různé tělesné partie. Pokud nebudete přetěžovat své síly, nehrozí vám, že byste si příliš namohli některé skupiny svalů, přitom si je ale pořádně protáhnete. Jde o vynikající příležitost ke spalování tuků, při kterém jste na čerstvém vzduchu a poznáváte novou krajinu.

Posilujete nohy i zadek

Které partie těla při tom zapojujete? Především jde o posilování nohou. Při chůzi dostávají zabrat především zadek a stehna. Pokud budete chodit s těžším batohem, je dobré používat teleskopické hole, které dobře odlehčí zatížení. Při zátěži ovšem mnohem více zabírají jak svaly na nohou, tak i na hýžďové svalstvo. Také hole na nordic walking jsou ideální na túry. Při jejich používání zapojujete obě mozkové hemisféry a zhruba 90 % všech svalů vašeho těla, což je ideální pohyb.

Oblékejte se jako cibule a nezapomeňte na dobré pohorky

Co je při horské turistice důležité? Neměli byste se do neznámého terénu vydávat sami. Lépe je jít alespoň ve dvojici. Nikdy nevíte, co se může stát. Může dojít k úrazu, kdy budete potřebovat pomoc.

Nepodceňujte také výběr oblečení. Ideální je uplatnit takzvaný cibulový princip, kdy se obléknete do většího množství tenčích vrstev, které můžete podle potřeby svlékat nebo oblékat. Přitom každá z vrstev oblečení má nějakou svoji funkci. Jedna například odvádí pot, další slouží jako teplená izolace, jiná je především prodyšná, vrchní potom chrání zejména před větrem a deštěm.

Důležitý je také správný výběr bot. Nejlepší do hor jsou pohorky, tedy celokožené kotníkové boty, které jsou vybavené dostatečně tuhou podešví, aby noha měla oporu, a mají hrubší vzorek na podrážce. Také si vyberte kvalitní batoh se zpevněnými zády, který se vám bude dobře nést.

Vyberte si kvalitní vybavení

Budete-li spát pod širákem, nebo pod stanem, pořiďte si i toto kvalitní vybavení. V nabídce jsou des většinou dvojité stany, které se skládají z vnitřní vrstvy, která je výborně prodyšná, a dále vnější vrstvy, takzvaného tropika, které je nepromokavé. Ze spacáků jsou nejlepší tzv. mumie, které respektují anatomický tvar těla. Vnitřek se obvykle plní buď dutými vlákny, nebo peřím.

Nezapomeňte ani na karimatku, polyethylenovou podložku pod spacák. Mezi základní vybavení potom patří i malý vařič, a to buď plynový, benzínový nebo lihový, pokud máte v úmyslu tábořit v přírodě a nechcete se spoléhat na noclehy v horských chatách.

Naučte se číst v mapách a vyrazte do českých hor

Zajímejte se také o předpověď počasí, které se může v horách často a náhle měnit. Pořiďte si kvalitní mapu oblasti, kterou chcete procházet, a naučte se dobře v mapách číst. Dobrá je i buzola.

Kam vyrazit? U nás sice žádné velehory nenajdete, ale i tak české hory rozhodně stojí za výlet. Stačí i procházka po Šumavě nebo Krkonoších. Určitě stojí za to vyrazit k našim sousedům na Slovensko, kde najdete skutečně nádherné hory.