Výstupy na stepperu pro pevný a kulatý zadek

Vzhledem k tomu, že se na stepperu pohybujete celým tělem, je celkový energetický výdej větší než při vyjížďce na kole a zátěž na klouby je naopak o něco nižší.

Jak si hlídat intenzitu cvičení

Intenzita cvičení se měří několika způsoby. Nejsnazší cestou je sledování tepové frekvence. Průměrná klidová tepová frekvence u čtyřiceti pětiletého muže je okolo 72 tepů za minutu. Při mírné zátěži se tepová frekvence zvedne na 145 tepů za minutu a při maximální zátěži až na 175 tepů za minutu.

Během této poslední maximální fáze srdce pumpuje 4krát větší množství krve. K těmto biologickým změnám dochází z důvodu, že tělo spotřebovává hodně energie a kyslíku při náročnější práci. Svalové buňky spotřebovávají energii ve formě uložených cukrů (glykogenu, glukózy), tak i tuků.

Na stepperu zkuste cvičit stylem rychlejších a menších kroků.

Časově byste měli na přístroji strávit alespoň 30 minut, aby to mělo valný význam. Teprve po této a delší době cvičení, začíná v těle z větší části převažovat spalování tukových zásob nad spalováním zásobního glykogenu.

Výpočet tepové frekvence pro efektivnější výkon

Pro správnou orientaci, v jaké tepové frekvenci byste se měli při cvičení pohybovat, poslouží jednoduchý výpočet. Odečtěte svůj věk od 220. Pokud vám je například 45, vzorec bude následující.

220 – 45 = 175

Výsledné číslo představuje horní hranici, která by pro váš účel zhubnout, neměla být překročena! Čím více se při intenzivním cvičení blížíte této hranici, tím dříve budete vyčerpáni. Proto je nejlepší cvičit v 60-80% vaší maximální tepové frekvence.

Cvičení je obecně doporučováno jako nedílná součást zdravého životního stylu, a to nejen při hubnutí. Formuje postavu a pomáhá člověku spálit nadměrně množství přijaté energie potravou.

Pravidelná fyzická aktivita vede ke zvýšení energetického výdeje a bazálního metabolismu. Pravidelnost cvičení je jeden z podstatných háčků, který pomáhá udržovat pevnou postavu a optimální hmotnost, i když si sem tam dopřejete nějaký ten zákusek.