Význam 10 000 kroků v otázce lidského zdraví

Skutečnou pravdou je, že byla původně zveřejněna v marketingové kampani při příležitosti konání olympijských her v Tokiu a zadavatelem byla společnost vyrábějící krokoměry. Podrobnější studie v tehdejší době ale chyběly.

Dnešní výzkumy naopak ukazují, že přísné dodržování 10 000 kroků zase takový smysl nedává a pro seniory, nemocné lidi či osoby s horšími fyzickými schopnostmi může být daný výkon dokonce zdraví nebezpečný.

V rámci oživení svých aktivit to ovšem vyzkoušet můžete, chůze je samozřejmě prospěšná a bezpochyby zdravá.

Zapojte chůzi do svých aktivit

Americká zdravotní organizace CDC doporučuje 150 minut mírného cvičení týdně, v případě chůze cca 6 000 kroků svižným tempem.

Udělat 10 000 kroků je časově docela náročná záležitost, proto ani nemá pro mnoho lidí smysl. Záleží však na konkrétních cílech jedince a jeho fyzické kondici.

Když chcete zlepšit fyzičku

Jestliže s pravidelným cvičením začínáte, případně se k němu vracíte po zranění či nemoci, měli byste začít pozvolna. Obecně se doporučuje každý týden přidávat 1000 kroků.

Počet kroků splníte tím, že si dopřejete procházku navíc, budete parkovat o několik ulic dál nebo kratší vzdálenosti ujdete pěšky bez použití auta či MHD.

Když chcete zhubnout

Odborníci radí hubnout pomalu, tj. asi půl kila i méně týdně. V případě, že ujdete 10 000 kroků denně, spálíte za týden cca 2 000-3 500 kalorií.

Půl kila tělesné hmotnosti se rovná přibližně 3 500 kaloriím, takže v závislosti na vaší váze a intenzitě cvičení, byste mohli půl kila týdně shodit právě každodenním provedením 10 000 kroků.

Zdravotní přínosy 10 000 kroků

Chůze má řadu výhod pro celkové zdraví, což platí pochopitelně také v případě, že ujdete trasu menší vzdálenosti než která odpovídá 10 000 vašich kroků. A jak konkrétně vašemu zdraví napomáhá?

  • posiluje srdce
  • zrychluje metabolismus
  • stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • snižuje krevní tlak
  • vede ke kvalitnějšímu spánku
  • snižuje stres
  • zmírňuje deprese
  • představuje menší riziko osteoporózy
  • pomáhá při křečových žilách
  • zlepšuje funkci mozku

Nezapomínejte na různorodý pohyb

10 000 kroků denně může být zpestřením vašeho pohybového režimu, ale není nutné na nich striktně lpět, naopak.

V jedné nedávné studii byli účastníci rozděleni do skupiny, která dodržovala 10 000 kroků denně a do skupiny zvané „Active 10“, která si místo toho dopřávala tři svižné 10minutové procházky. Tato skupina vyvinula asi o 30 % více aktivity než skupina 10 000 kroků, ačkoli jí to zabralo méně času.

Dále odborníci doporučují 2,5-5 hodin středně intenzivního cvičení za týden, popř. 1,5-2,5 hodiny intenzivního anebo nejlépe kombinace obou z nich.