Vyzrajte nad jarní únavou správnými doplňky stravy

Proč jste unaveni?

K naprostému vyčerpání může docházet z mnoha důvodů. Prvním krokem, jak přijít únavě na kloub, je návštěva lékaře, který vyloučí případné zdravotní potíže, jež by právě únava mohla doprovázet.

Pakliže jste zdravý/á jako rybička, je dobré se zamyslet nad skladbou vašeho jídelníčku. Je dostatečně pestrý? Obsahuje důležité vitamíny a minerály, které ke správné činnosti lidské tělo potřebuje?

Za vaši nevýkonnost může pravděpodobně i nedostatečné pobývání na čerstvém vzduchu a na slunci obzvlášť, jelikož příjem vitamínu D ze slunečního svitu hraje v případě únavy zásadní roli.

Jídelníček pro získání energie

Zimní období je samo o sobě dosti vyčerpávající. Málo denního světla, krátké dny a nízké teploty k přílivu energie zrovna nevedou. Stejně tak se na vašem metabolismu projevuje nízká hladina vitamínu D, kterého člověk v zimních měsících přijímá pomálu.

Právě vitamín D má podstatný vliv na fungování imunitního systému, správné ukládání vápníku do kostí, svalovou sílu a únavu.

Zaměřte se tedy na jeho přijímání skrze mořské ryby (losos, sardinky), vaječné žloutky a játra.

Mějte však na paměti, že se jím lze předávkovat, proto s pravidelnou konzumací těchto potravin není třeba užívat i vitamínové doplňky.

Pro dospělého člověka je doporučená denní dávka vitamínu D 2,5-10 mikrogramů za den. Horní hranice dosahuje 50 mikrogramů (2000 IU). Pro bližší představu obsahují výše uvedené potraviny jeho následující množství:

  • vejce – 0,8-3 mikrogramů/100 g
  • ryby – 0,2-47,7 mikrogramů/100 g (odvíjí se od druhu)
  • rybí játra – 120 mikrogramů/100 g

Za únavou ale nemusí stát pouze nedostatek vitamínu D. Stejně důležitá je i hladina železa v krvi. Dostatek železa obsahují opět játra, ryby, ale také červené a bílé maso. V rostlinné podobě jím disponuje quinoa, čočka, fazolky, hrášek, tofu, listová zelenina a kešu ořechy.

V případě rostlinných zdrojů je však vstřebatelnost železa o něco nižší, proto k jídlu, jež tyto potraviny obsahuje, vždy přidejte šťávu z citrónu. S vitamínem C se železo lépe vstřebává. Pro lepší pocit kombinujte živočišné zdroje se zdroji rostlinnými.

Léčivý spánek

Únava souvisí i se spánkovým režimem. Proto jste-li věčně věků nevyspalí, dopřejte tělu kvalitní 8hodinový, nerušený spánek, který si po celém dni zaslouží. Dbejte na včasné usínání, k čemuž vám mohou dopomoci různé rituály, meditační cvičení, klidné prostředí, ale i správně sestavený jídelníček.