Jak zabránit plíživému tloustnutí? Nezajídejte stres jídly z fastfoodu a sladkostmi!

Zkuste bojovat proti svým hříchům

Jakých hříchů proti zdravému životnímu stylu se ženy ve svém běžném životě dopouštějí? Jaké příčiny vedou k tomu, že se pozvolna mění ze štíhlých krásek na lehce nakynuté dámy? Některé z těchto hříchů si ženy dobře uvědomují, jiné už bohužel méně. Když si ale tyto příčiny podrobně popíšeme, můžeme také společně najít cestu, jak se jich zbavit.

Příčina první: Stres a nedostatek pohybu

Stres je v současnosti každodenním společníkem a nevyhne se mu nikdo. Proto je rada: „Nestresujte se,“ spíše výsměchem. Jak zvládat stres? Měli bychom se nejprve naučit poslouchat své vlastní tělo. Zbytečně se nepřetěžovat. Najít si čas na relaxaci ať už s přáteli nebo při oblíbených koníčcích. Ideální je cvičení a nejlépe na čerstvém vzduchu. Budete-li odpočaté, budete stres zvládat mnohem lépe. Mnoho žen má sklon k tomu sáhnout v případě stresu po sladkosti a sníst klidně i celou tabulku čokolády. Není divu, protože čokoláda obsahuje anandamin, který si spojujeme s pocity blaženého uvolnění. A tukem si zase obalujeme nervy, takže když sáhnete po dortíku s tučným smetanovým krémem, také zaháníte deprese a smutek.

Co s tím: Snažte se stres nejdříve prodýchat, ne zajídat. Vytočil vás šéf v práci? Vyběhněte na chvíli z kanceláře na chodbu, projděte se a zhluboka dýchejte. Problému vás to sice nezbaví, ale budete se cítit o něco lépe. Najděte si také nějakou pohybovou aktivitu, kterou budete ve volném čase provozovat. Cvičení vám udělá dobře, prospěje vaší kondici i psychice.

Když už nejste ve stresu schopny sladkému odolat, vyměňte alespoň sladkosti za ovoce. Jakmile vás po náročném dni plném stresu přepadne chuť na sladké, zakousněte se do šťavnatého jablka. Noste si s sebou v kabelce svoji oblíbenou müsli tyčinku, a když jste vynervovaná, zakousněte se do ní. Stejně tak můžete mít v kabelce i kousek čokolády, ale pozor! Jenom té kvalitní s minimálně 70% obsahem kakaa. Proti běžné čokoládě obsahuje má mnohem méně cukrů a tuků a zkonzumováním jednoho čtverečku docílíte totéž, jako kdybyste snědly celou tabulku běžné čokolády.

Příčina druhá: Nepravidelná strava a jídlo z fast foodu

Velké pracovní vytížení a nedostatek volného času nás stále více tlačí k tomu, abychom jedly hotová jídla. Na vaření nemáme čas. Když uháníte večer unavená z práce, je mnohem jednodušší koupit hotové grilované kuře než si kuře poctivě doma uvařit nebo udusit s minimem tuku a čekat třeba hodinu, než bude hotové. Jenže právě to je chyba. Fast food je pro naši štíhlou linii tou nejhorší volbou! Jíme zbytečně moc tuků a smažených pokrmů. Zdánlivě levná jídla z rychlých občerstvení jsou přímým útokem na naši zdravou životosprávu. V práci také nemáme na jídlo čas, a pokud už jíme, tak s jídlem spěcháme. Všechno potom doháníme tím, že se večer přejídáme.

Co s tím: Snažte se udělat si v práci chvilku na jídlo, i když máte sebevíce povinností. Myslete nejenom na oběd, ale i na dopolední a odpolední svačinu. Najděte si nějaký klidný koutek, kde si budete moci jídlo během čtvrt hodiny nerušeně sníst. Se svačinou v podobě pomeranče můžete třeba odejít na chodbu. Myslete na pravidelnost. Mějte vždy v záloze něco malého, stačí jogurt. Pokud jde o domácí vaření, i s tím si můžete poradit. Navařte si o víkendu víc porcí a zamrazte je ve vaničkách. Navíc si tak můžete připraviti tzv. domácí krabičkovou dietu. Potom v pracovních dnech jenom večer sáhnete po vaničce v mrazáku, rozmrazíte, ohřejete a máte během chvilky kvalitní domácí jídlo.