Začněte den bez pečiva, zdravě a jednoduše

Krajícům obloženého chleba už dávno odzvonilo. Nahraďte pečivo nějakou lehčí a originálnější variantou, která váš jídelníček příjemně zpestří.

Domácí granola

Sáhnout v obchodě po krabici s müsli je sice rychlejší než si ho podomácku vyrobit, ale jeho výživové hodnoty bývají nesrovnatelně horší a cena mnohem vyšší.

Výhodou své vlastní granoly je možnost přidat do ní všechny vaše oblíbené ingredience. Fantazírujte, ale vždy vybírejte kvalitní potraviny a vyhněte se přidanému cukru a tuku.

Velkým hitem jsou opražené ovesné či jiné vločky smíchané se sušeným ovocem, semínky a oříšky. Použít můžete i kokos, kvalitní hořkou čokoládu, kakaové boby, nebo pukance quinoy.

Granola chutná báječně s mlékem, jogurtem nebo jogurtovým nápojem. Při správném skladování vám navíc vydrží i několik dní.

Teplá kaše

Zvláště v zimním období je teplá kaše ideální snídaní. Základ mohou tvořit obiloviny, pseudoobiloviny i rýže.

Vybírat můžete potraviny s obsahem lepku (ovesné vločky, špaldové vločky) nebo bez něj (pohanka, rýže, amarant, qinoa, jáhly). Povařit ji lze v mléce nebo ve vodě.

A jak takovou kaši dochutit? Sáhněte po koření, které vaše tělo příjemně zahřejí. Vhodná je skořice, kurkuma nebo třeba zázvor.

Ozdobit ji můžete čerstvým nebo sušeným ovocem, kokosem, ořechovým máslem nebo kvalitním vysokoprocentním kakaem.

Kombinace chutí záleží jen na vás, a pokud vám sladké leze ušima, připravte si kaši naslano, protože i ta chutná výborně.

Palačinky, lívance

Máte-li po ránu více času, připravte si královskou snídani, na kterou budete po celý zbytek dne s chutí vzpomínat.

Při přípravě palačinek či lívanců sáhněte po jiném typu mouky (rýžová, pohanková, ovesná), než jakým je klasická, pšeničná. Palačinky připravujte na nepřilnavé pánvi nebo na minimálním množství tuku.

Ozdobit je můžete čerstvým i tepelně upraveným ovocem nebo tvarohem.

Výhodou palačinek a lívanců je fakt, že si jich můžete připravit více a část si ponechat na druhý den. I po studených se ihned zapráší!

Smoothie bowl

Hitem poslední doby je ovocné i zeleninové smoothie. Pokud máte výkonný mixér, není důvod, abyste se přípravě této vitamínové bomby dále vyhýbali.

Do základu použijte banán, lesní plody, mango, meloun, papáju, avokádo a další krémové druhy ovoce. Přidat k nim můžete listy špenátu či kadeřávku, semínka, skořici nebo třeba vanilku. Pro kašovitou konzistenci můžete ale nemusíte sáhnout po jogurtu či vločkách.

Smoothie nalijte do misky a ozdobte ořechy, kokosem, granolou, či jinou zdravou posypkou.

Teď už víte, jak vaši snídani čas od času obměnit. Věřte, že se po zařazení těchto superzdravých alternativ do vašeho jídelníčku, budete cítit mnohem lépe, plní síly a energie potřebných pro zvládnutí náročného dne.