Zacvičte si Insanity

Kde se Insanity vzalo?

Samotný původ cvičení Insanity sahá do Spojených států amerických. Právě v USA jej vymyslel fitness trenér Shaun Thompson. Fitness se věnuje značnou část života a má za sebou řadu cvičebních plánů, ale až samotné Insanity prezentuje jako svůj konečný produkt, ve kterém zúročil celoživotní znalosti. Shaun T., jak si trenér říká, představuje tento trénink jako jeden z cvičebních plánů společnosti Beachbody, ale rozhodně jde o nejúspěšnější a nejznámější produkt.

V čem tkví jeho genialita?

Všichni asi víme, že pohyb lze rozdělit na posilování a spalování. Ideální by byla kombinace obojího. Lidé s nadváhou potřebují spalovat tuky, ale je třeba udržet výdrž a posílit svaly. Insanity tento problém řeší. Neodpoví nám jen na otázku jak zhubnout, ale poskytuje odpověď i na zvýšení výdrže a zajištění skvělé kondice.

Princip je obdobný, jako je intervalový trénink. V něm jedinec cvičí konkrétní cvik naplno po určitý časový úsek. Nejčastěji jde například o 30 vteřin. Následně odpočívá třeba 3 minuty a cvičení dále pokračuje. Insanity funguje přesně opačně. Cvičíme na maximum po dobu 3 nebo 4 minut a odpočíváme jen půl minuty. Zní to hrozně? Výsledky ale stojí za to!

Proč toto unikátní cvičení vyzkoušet?

Pro vyzkoušení tohoto na první pohled strašlivého cvičení hovoří hned několik důvodů. Insanity u nás zná zatím jen pár zasvěcených lidí, ale v zahraničí jde o známou a úspěšnou věc. Na internetu najdeme mnoho lidí, kteří se do cvičení již pustili, své výsledky monitorují a prezentují. A důkazy jsou jasné. Prostě to funguje. Mnohdy šlo jen o redukci hmotnosti nebo zlepšení fyzičky, ale nejen samotní účastníci jsou pak konečnými výsledky překvapeni.

Dalším důvodem je jistota toho, že nejde jen o nějaký amatérský sled cviků. Shaun T je veřejně známá osobnost a jeho výsledky snadno na internetu najdete. Má za sebou úspěchy ve fitness, ale i v řadě tréninků a úspěšně pomáhá lidem zlepšit zdraví i samotnou postavu již řadu let. Insanity cvičí po světě tisíce lidí a existují i speciální diskusní fóra, videoblogy a publikace, kde výsledky vidíte a vyjadřují se k nim i různí odborníci. Nejde o hazard se zdravím, naopak si jej můžete citelně zlepšit.

V neposlední řadě je tady i důvod snadnosti provedení. Nemusíte pracně vymýšlet sledy cviků, cvičební plány na konkrétní dny a radit se s trenéry. Tohle vše již bylo vymyšleno a řídíte se jen tím, co je určeno. Zahřejte tělo, protáhněte se a pusťte se do cvičení. Nakonec tělo ještě jednou protáhněte a užívejte si ten pocit vysílení a dobře odvedené práce.

Má nějaké nevýhody?

Doteď to znělo možná jako óda na geniální cvičební program. Ano, on geniální opravdu je, ale je třeba upozornit, že není vhodný pro každého. V Insanity se počítá s tím, že máte alespoň nějakou fyzickou kondici. Pokud byste ji totiž neměli, můžete si ublížit a může dojít k úrazu. Tělo jede opravdu na maximu. Aby cviky, které provádíte, měly nějaký smysl, nesmíte je šidit. A pokud vaše fyzička není na dobré úrovni, můžete si opravdu škodit.

Nejčastěji jde o bolesti kloubů, bolesti zad nebo bolesti svalů. Proto Shaun T doporučuje cvičit na podložce a v měkké obuvi. Dalším důvodem pak může být právě nedostatečná fyzička nebo špatně provedené cviky. Někteří z účastníků programů kritizují i stereotypnost cviků. Se zlepšující se fyzičkou jsou cviky na stejné úrovni a tělo by mohlo mít tendence stagnovat. Stačí si ale cviky poněkud upravit a fyzička půjde stále k lepším výsledkům.

Kde program najdu a kde se cvičí?

Insanity je kompletní cvičební program, který se vydává na DVD. Můžete si je objednat přímo z USA od oficiálního prodejce nebo je najdete i na českém internetu. K dispozici je ale možnost si videa zaplatit a stáhnout do PC nebo je zakoupíte v některých vybraných obchodech.
Největší výhodou Insanity programu je možnost cvičení doma. Cvičit můžete před televizorem v obýváku. Stačí si každý den najít vyhrazený čas určený jen pro vás a uděláte něco pro své zdraví i fyzickou kondici.