Zadržujete vodu v těle? Omezte solení

Otoky se projevují hlavně po ránu

Když se ráno po probuzení podíváte do zrcadla, máte oteklé oči, jako po proflámované noci, kdy jste téměř nespali. Přitom jste šli spát poměrně brzy. Trápí vás také oteklé prsty, navíc máte pocit, že je vaše břicho jako nafouklý balon. Vše nasvědčuje tomu, že vaše tělo zadržuje příliš velké množství vody.

Co může být příčinou? Obvykle má na zadržování vody velký vliv strava, u žen také dochází k tomu, že množství zadržené vody se mění v závislosti na menstruačním cyklu. Zpozornět byste měli hlavně ve chvíli, kdy se popsané jevy u vás vyskytují pravidelně. Nejedná se pouze o náhodný a nárazový jev, ale spíše trvalý stav poslední doby.

Pozor na slané a sladké

V tom případě byste měli přehodnotit svoje stravování a životní styl. Otoky má obvykle na svědomí příliš velké množství sodíku ve vašem organismu. Sodík přijímáte ve stravě ve formě soli, protože sůl není nic jiného než chemický chlorid sodný. Měli byste se proto vyvarovat konzumace příliš slaných jídel.

Velké množství soli obsahují například polotovary, konzervy, instantní jídla, různé pochutiny jako slané oříšky, chipsy. Pokud se jídla z této skupiny ve vašem jídelníčku vyskytují příliš často, příčina vašeho zavodnění je nasnadě. Podobně také škrob a cukr, napomáhá zavodnění. Pokud jíte hodně sladkého, do krve se vám uvolní velké množství inzulínu, který zodpovídá za zpracování cukrů ve vašem těle. Díky tomu dochází také k nadměrnému zadržení vody. Takže pozor i na sladkosti, bílé pečivo ale i hodně slazené nápoje. Také uzeniny a smažená jídla jsou slaná. Neříkáme tím, že byste měli vše z jídelníčku úplně odstranit, ale konzumovat s mírou.

Omezte zavodňovací jídla, přidejte draslík a vápník

Pokud omezíte výše zmíněné skupiny jídel na rozumnou míru, mělo by vám to v boji proti přebytečné vodě hodně pomoci. Dále se snažte do jídelníčku zařazovat potraviny obsahující hodně draslíku. Právě tento životně důležitý prvek odbourává vodu z mezibuněčných prostor, kde nemá co dělat a naopak způsobuje otoky a pomáhá ji udržovat ve správném množství v buňkách. Dobrým zdrojem draslíku jsou třeba meruňky nebo brambory. Za rovnováhu vody v těle zodpovídá také vápník, který najdete třeba v květáku či brokolici nebo máku.

Zařaďte do stravy také močopudné potraviny jako například okurku, zelený čaj, petržel. I ty podporují odchod vody z těla.

Sportujte a dopřejte si lymfatickou masáž

Nebojte se také sportu a pohybu vůbec. Pravidelně se hýbejte a uvidíte, že se pohyb příznivě projeví i na množství vody, které se vám v těle ukládá. Dobré jsou sporty, při nichž je důležité správné dýchání. Ideální je v tomto směru například jóga. V zásadě ale jakýkoli pohyb pomáhá, hlavně takový, kde se zklidníte a soustředíte se na dech a jeho průběh. Například pravidelnost temp při plavání. Tyto sporty ovlivňují tok energie v těle, s čímž souvisí i správné vylučování vody. Pomoci může i lymfatická masáž, která uvolňuje tok lymfy.

Opatření ve změně výživy a zdravý pohyb by měly potíže s otoky způsobenými zadržováním vody odbourat. Pokud ani ta nepomohou, je třeba vše konzultovat s lékařem, hlavně pokud otoky přetrvávají delší dobu. Může se jednat o projev nějaké závažnější nemoci. Také je třeba vzít v úvahu, neberete-li nějaké léky. Některá farmaka mohou způsobovat otoky jako vedlejší účinky svého působení a nic moc s tím bohužel nenaděláte.