Jak zahnat chuť na sladké?

Proč končíme v náruči sacharidů?

Co všechno způsobuje chuť na sladké? Především jsou to různé stresy. Někdo vás naštve, ať už doma nebo v práci. Nemusí to ale být ani přímo konflikt. Stačí třeba nedostatek světla z dlouhých zimních dnů nebo jarní únava. Jakékoli podráždění nebo úzkostný stav, případně dokonce deprese, vás zažene do útěšné náruče sacharidů. Na mnoho žen podobným způsobem účinkují také stavy před menstruací. Způsobují je výkyvy hormonů a premenstruační syndrom. Přitom naši touhu po nášupu sacharidů bychom se měli naučit ovládat. Jak zahnat chuť na sladké?

Zdravá strava, dostatek spánku i pohyb pomáhá

Především je důležité dodržovat pravidelný režim. Všechno má v našem životě svoje místo. Důležitá je pravidelná zdravá a hodnotná strava. Pokud se budete zdravě a vyváženě stravovat a nebudete zapomínat ani na správný podíl sacharidů, vaše tělo nebude hladovět a trpět výkyvy hladiny krevního cukru. Při vyrovnané hladině glykémie a dostatku všech živin také nebudete tolik trpět chutí na sladké.

Nepodceňujte ani minimálně sedmihodinový spánek. Nepravidelný, přerušovaný a nekvalitní spánek totiž nepříznivě ovlivňuje hladiny hormonů. Hormony orexiny mají za úkol ovlivňovat spánek i příjem potravy. Při nedostatku spánku stoupá hladina grelinu, který zodpovídá za zvýšenou chuť k jídlu. Budeme-li ponocovat, je proto pravděpodobnější, že sáhneme po něčem sladkém.

Také pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu nám pomůže snadněji zvládat situace, kdy bychom nejraději sáhli po nějaké sacharidové bombě. Budete-li se zdravě stravovat, dobře spát a pravidelně se hýbat, je méně pravděpodobné, že vás budou přepadat záchvaty touhy po sladkém. Zároveň na vás bude méně účinkovat stres, který je obvykle impulsem k přejídání se sladkostmi.

Jezte jenom kvalitní hořkou čokoládu

Často se stává, že se při stresu vrhnete na tabulku čokolády. Rada nestresovat se je v dnešní době nesmyslná. Každý z nás zažívá stres. Proč ale chcete zahnat chuť na sladké právě čokoládou? Čokoláda obsahuje fenyletylamin, hormon tlumící napětí a úzkost. Zároveň nám tento hormon zvyšuje náladu. Podobně fungují i potraviny obsahující tuky. Pomáhají totiž tvořit endorfiny, hormony štěstí. Proto není divu, že na konzumaci těchto potravin může dokonce vzniknout závislost. Jak s ní bojovat a chuť na sladké zahánět? Pokud máte chuť na čokoládu, sáhněte po kvalitní hořké čokoládě s obsahem kakaa minimálně 70 %. Ta má nižší glykemický index, obsahuje velmi málo tuku. K nasycení vám také bude stačit jedna kostička, nesníte celou tabulku.

Mlsejte zdravě, nezapomínejte na bílkoviny a zkuste chrom

Když budete pravidelně svému tělu dodávat bílkoviny, budete déle nasycení a nebude vás tolik honit mlsná. Když už chcete mlsat, snažte se zvolit zdravé mlsání. Vyměňte bonbony a sladkosti za ovoce. Dopřávejte si ho hlavně dopoledne, kdy vaše tělo dobře spaluje, protože i ovoce obsahuje dost cukru. Pokud nemáte při ruce čerstvé ovoce, můžete sáhnout i po sušeném. Ovšem pozor. Sušeného ovoce sníte při stejném objemu jako čerstvého daleko více, a tedy zkonzumujete i více cukru. Nicméně kvalitní hořká čokoláda, tak ovoce patří mezi dietní sladkosti. Měli byste si zároveň obměnit jídelníček, aby obsahovat více ovoce a také zeleniny. Zelenina obsahuje hodně vlákniny, která je dobrým bojovníkem proti tloušťce. V žaludku hodně nabyde a tím pádem na dlouhou dobu zajistí pocit sytosti. Chcete-li, můžete v boji proti mlsání vyzkoušet i přípravky na bázi chromu, který blokuje chuť na sladké.