Jak zahnat ze života stres?

Když zajídáme stres sladkými jídly

Stres nám ničí zdraví. Má totiž velký vliv na naši imunitu a potom snadněji podléháme různým nemocem. Když naše tělo vyhodnotí situaci jako stresovou, začnou se více prokrvovat naše orgány, dochází k pocitu sevření žaludku nebo dokonce nucení na zvracení. Jakmile se adrenalin a noradrenalin vyplavuje do krve, zároveň se snižuje činnost střev. Jestliže se stres mění v dlouhodobý, má vliv na trávení.

Během stresu také můžete často pociťovat hlad a mít zvýšenou potřebu jídla, hlavně sacharidových bomb v podobě různých koláčků nebo tukových bomb v podobě mastných jídel. Tělo má potřebu si obalit nervy, navodit si pocit lepší nálady, který mu dodá třeba čokoláda. Může za to zvýšení hladiny serotoninu a dopaminu v mozku, regulátorů naší nálady. Právě proto často zajídáme stres sladkostmi. Naše snahy o hubnutí končí, přibýváme na váze. Snažte se proto nezajídat stres.

Stres ale zabíjí vaše snahy o hubnutí i v případě, že se snažíte sladkým lákadlům odolat. Hormony jsou totiž velmi složitým mechanismem a dlouhodobý stres narušuje jejich rovnováhu. Hubnutí se při stresu zasekne.

Nezapomínejte na své koníčky, abyste mysleli pozitivně

Jak zvládat stres? Pokud máte ve stresových situacích, ať už při krátkodobých či dlouhodobých, chuť na sladké, snažte se se alespoň mlsat zdravěji. Místo celé tabulky čokolády si dejte pouze kousek té kvalitní hořké, s obsahem alespoň 70 % kakaa. Dejte si oříšky (pokud možno nesolené), nebo ovoce ať už čerstvé nebo sušené. Poslouží vám stejně dobře a vaší linii neublíží.

Především se ale snažte proti stresu bojovat jinými způsoby, abyste nemuseli sahat k jídlu jako poslednímu prostředku vyvolání dobré nálady. Každý z vás určitě bude mít trochu jiný recept na zvládání stresu, důležité ale je nezapomínat na účinnou relaxaci. I při řešení těch nejkomplikovanějších problémů byste si vždy měli udělat čas na svoje koníčky, abyste neupadali do stavů deprese, kdy máte pocit, že vám nic nejde. Uděláte-li si čas sami na sebe, uděláte si radost ze života tím, že se budete zabývat svojí oblíbenou činností. Mnohem snáze potom u sebe nabudíte pozitivní myšlení.

Emoce musí ven

Naučte se také alespoň na chvíli vypnout. Někomu pomůže třeba dechové cvičení, kterému se stačí věnovat v práci chvíli v klidu na toaletě, jiný si na chvíli pustí do sluchátek meditační hudbu, jež mu odplaví všechny negativní myšlenky. Meditace znamená naladit se na pozitivní myšlení a zklidnit se. Vyzkoušejte si sami, co vám bude nejlépe vyhovovat, každému „sedne“ něco trochu jiného.

Nenechte se také zahlcovat negativními myšlenkami. Negativní emoce musí ven, jinak se promítnou do vašeho zdravotního stavu. Emoce jsou důležité, musí proudit, jinak způsobí spoustu zla. Nálady člověka se mění, nejste povinni se neustále usmívat na všechny lidi kolem sebe. Každého z nás občas něco naštve nebo zraní. Měli byste své pocity dát najevo, klidně se zlobit, naštvat, zanadávat si, aby negativní pocity vyšly ven. Emoční stres totiž ničí jakoukoli spokojenost.

Pomoci vám v tomto směru mohou i Bachovy esence z květů, které navrací našemu organismu harmonii. Jestliže také máte pocit, že vám někteří lidé svými negativistickými postoji spíše ubližují, nedovolte jim, aby jejich nálady ovlivňovaly váš život a vylučte je ze svého světa.