Zahřešte si během svátků, ale všeho s mírou

Už od poloviny listopadu vás pronásleduje strašák v podobě Vánočních svátků. Děsíte se toho, kolik zase přiberete? Nestresujte se. Vánoce jsou jedinými svátky v roce, kdy je dovoleno si trochu zahřešit, aniž byste museli trpět výčitkami svědomí. Dopřejte si lahůdky, na které máte chuť, ale měli byste je jíst s rozumem.

Zakázané ovoce jezte s rozumem

Jak na to, abyste prožili příjemné, pěkné Vánoce a nezkazili si je nevolnostmi způsobenými přejídáním nebo dokonce žlučníkovými záchvaty? Vánoce se dají zvládnout v pohodě. Tentokrát máte dovoleno ochutnávat i pokrmy v jiných ročních obdobích dietářům zapovězené, jako například sladkosti. Měli byste je ale jíst s rozumem.

Vychutnejte si oblíbené lahůdky

Každý ví, že je příjemné ochutnat ty spousty dobrot, ale když je jich už moc, koledujete si minimálně o to, že lahůdky půjdou brzy ven tím méně příjemným způsobem. Potom vás bude pálit žáha a budete mít kyselý pocit v ústech. Pokud se přecpete lineckými kolečky, nejspíše docílíte jedině toho, že tato kolečka nebudete chtít po zbytek roku ani vidět. Navíc, přecpávání často pramení z nudy, z nedostatku jiné aktivity. Přejídáním často zajídáte problémy nebo citové prázdno.

Zkuste si proto zahřešit a dopřát si vytoužené lahůdky, ale určete si míru. Nemusíte sníst plnou mísu cukroví, stačí pár kousků, ale o to více si je pak vychutnejte. Buďte o Vánocích skutečnými labužníky. Nezaměřujte se v jídle na kvantitu, ale na kvalitu. Svátky nejsou konzumní štvanicí, ale způsobem, jak si vychutnat, co máte rádi.

Dodržujte denní příjem kalorií

Zkuste proto v rámci možností dodržovat denní režim jako obvykle v jiné části roku. Vstáváte-li běžně v půl sedmé a o Vánocích si navyknete vstávat v jedenáct hodin, o to hůře se vám bude po svátcích vracet k normálnímu pracovnímu režimu. Totéž platí i v jídle. Denní příjem kalorií byste neměli nijak výrazně překračovat, jinak si na něj tělo zvykne a přebytečných kil se potom už jenom těžko zbavíte.

Pozor na přecpaný žaludek

Pamatujte na to, že přejedení lidé nejenom, že mívají žaludeční problémy, ale zároveň také bývají značně nevrlí a chtějí mít svůj klid. Ke konfliktu je potom velice blízko. Stačí malá rozbuška v podobě věty řečené v nevhodný čas a s nevhodným obsahem a problém je na světě. Je třeba brát ohled i na to, že lidé, jsou v době Vánoc citlivější. Přejídání žádné problémy nevyřeší.

Ochutnejte kvalitní víno

Vybírejte si proto pochutiny s rozumem a uvážením a volte jenom ty kvalitní. Místo šizené laciné potraviny, která dohání svoji jalovou chuť různými přídavnými látkami a dochucovadly, si dopřejte sice o něco dražší, ale o to kvalitnější jídlo. Vždyť Vánoce jsou přece jenom jednou v roce. Máte rádi víno? Dopřejte si tentokrát láhev nějakého kvalitnějšího, na které jste si během celého roku nechali zajít chuť. Vaše chuťové buňky to ocení. Ochutnejte také třeba stopku kvalitní pálenky pro lepší trávení, ale pozor, zůstaňte pouze u jedné! Z takového ochutnávání se nesmí stát zvyk.

Jak si užít svátky a zůstat na své váze

Vyberte si kvalitnější sýry a uzeniny. Sami si vyrobte dobré nešizené domácí vánoční cukroví. Pár kousků zkonzumovaných během svátků vás nezabije a skutečně si na takovém cukroví pochutnáte. Zkrátka si dopřejte kvalitní jídlo a pití pětkrát denně, ale v malých porcích. Stanovte si denní příjem kalorií, který dodržujte.

Nezapomeňte také vyrazit ven a nabrané kalorie spálit. Stačí malá procházka svižným krokem každý den a najednou zjistíte, že vlastně žádné kalorie nestihly přibýt. Ručička na váze bude i po Novém roce na stejném místě, jako byla před Vánocemi, a vy prožijete spokojené a pohodou naplněné svátky bez zbytečných stresů.