Sdílej se svými přáteli...

Základní pravidla prodlužující dobu trvanlivosti potravin

Jak skladovat potraviny, aby vám co nejdéle vydržely?

Nákup zdravých potravin a jejich následné skladování má svá pravidla.

Budete-li se těmito zásadami řídit, prodloužíte dobu trvanlivosti potravin a zabráníte i množení mnohých mikroorganismů.

Publikováno: 12.3.2018



Před konzultací
−34 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Jak potraviny skladovat, aby vám vydržely dlouho čerstvé a nepřicházely o cenné látky, kvůli kterým jsou zdraví tolik prospěšné? Čtěte dále.

Čistota a vzdušnost především

Skladovat potraviny ve špinavém prostředí plném bakterií, mikroorganismů a plísní, je přinejmenším zdraví ohrožující.

Nezapomeňte proto lednici, ale i jiný úložný prostor, v němž potraviny skladujete, pravidelně vymývat.

Také si vytvořte vlastní systém, podle kterého se budete jak v lednici, tak v policích dobře orientovat.

Například potraviny s nejbližším datem spotřeby vyskládejte dopředu, ty déle trvanlivé nechte naopak vzadu.

Ovoce a zeleninu oddělte od masných a mléčných výrobků.

Udržujte v lednici optimální teplotu (cca 4 °C). Přílišný chlad stejně jako vyšší teploty potravinám neprospívají. A ani horké pokrmy do ní v žádném případě nepatří!

Lednice a její sektorové uspořádání

Uspořádat potraviny v lednici může být pro někoho velkým oříškem. Jak tedy na to? V její horní části je teplota nejvyšší, proto je vhodné skladovat zde potraviny již otevřené nebo uvařené, určené k rychlé spotřebě.

O patro níže je ideální umístit mléčné výrobky, máslo nebo margaríny. Tyto potraviny je vhodné uchovávat v uzavíratelných obalech, nejlépe plastových.

Pod nimi ukládejte maso a ryby. Masné výrobky nechte v izolaci, aby nedošlo k bakteriální kontaminaci. V chladničce je nenechávejte déle jak 3 dny, zabalené v potravinových fóliích či skleněných uzavíratelných nádobách.

Prostory spodní části lednice patří ovoci a zelenině. Naplňte je však jen takovým množstvím, které jste schopni sníst v řádu několika málo dní. Ne každý druh ovoce ale do lednice patří. Kromě nedozrálých plodů jsou jimi například banány, mango a avokádo. Lepší je je uchovávat při pokojové teplotě.

Dvířka lednice jsou ideálním prostorem pro umístění nápojů, vajec, dochucovadel, marinád atp. Vejce předem neumývejte ani neotírejte a uchovávejte je buď v plastových nebo v papírových obalech. Zabráníte tak absorpci pachů i jejich případnému mechanickému poškození.

Kdy přijde na řadu mrazák?

Mrazák slouží pro dlouhodobější uchovávání vašich potravin, přičemž jeho podstatou je jejich zmrazování potravin při teplotě -18 °C. V tomto mrazivém prostředí dojde ke snížení činnosti mikroorganismů a enzymů, ale i neměnné jakosti potravin.

Je dobré mít na paměti, že některé druhy ovoce jsou na nízké teploty citlivé a přichází jejich vlivem o část mikronutrientů. Přesto je v zimních měsících lepší konzumovat ovoce mražené nežli žádné.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život