Záporné kalorie, aneb existují potraviny, jejichž nadbytek nám zaručí, že zhubneme?

Zvýšená konzumace potravin, které se označují jako ty, co mají zápornou energetickou hodnotu, je pro naše tělo vhodná i v případě, že by se jednalo pouze o další mýtus.

Potraviny, které jsou při tomto způsobu stravování uváděné, jsou totiž většinou všeobecně pokládané za zdravé, brambůrky ani čokoládu mezi nimi tedy bohužel nehledejme.

Čím více sníme, tím více spálíme?

Některé zdroje uvádí, že určité druhy potravin mají při jejich konzumaci takzvanou zápornou bilanci energie. Je to prý dáno tím, že obsahují velmi málo kalorií, a proto náš organismus spálí při jejich metabolizování na jednodušší látky daleko více energie, než jakou jsme původně s danou potravinou zkonzumovali.

Pokud se podíváme na výčet potravin, které se při této „dietě“ doporučují, jistě i úplného laika napadne, že za výše zmiňovaným efektem „zázračného hubnutí“ nemůže jenom energie vynaložená při jejich spalování.

Mezi tyto potraviny se řadí především zelenina jako je řapíkatý celer, brokolice, zelí, chřest, rajčata, paprika, mrkev či pórek, ale některé teorie uvádějí jako zdroj záporných kalorií i potraviny bohaté na sacharidy jako jsou jablka, hrušky či citrusy.

A další rozšířený mýtus je na světě…

Podle některých lidí na zpracování těchto potravin spotřebujeme enormně vysoké množství energie, proto když si dáme k jídlu například pouze celer, dostaneme se do negativní energetické bilance a po zeleninovém jídle vlastně budeme opět pod nulou, jako bychom nic nesnědli.

Pokud se o výživu nebo zdravý životní styl alespoň lehce zajímáte, určitě vám dojde, že se zde skrývá nějaký háček. Tento jev byl sice dříve opravdu popsán, avšak po provedení několika výzkumů odborníci došli k názoru, že je to pouhý výmysl neodborné veřejnosti.

K trávení některých potravin je však doopravdy potřeba mnohem více energie, než je tomu u jiných potravin, proto zvýšená konzumace výše uvedeného seznamu je při hubnutí jistě vhodná.

V každém případě však při metabolismu přijaté stravy spotřebujeme jen 5-20% z původní přijaté energie, proto není možné, abychom se dostali do záporné energetické bilance.

Falešně neenergetické potraviny jsou také ve většině případů velmi bohaté na vlákninu, musíme je proto důkladněji a déle žvýkat, což má rovněž minimální vliv na energii spálenou při jejich trávení.

Sacharidy bez kalorií?

Že je tento výrok nereálný vás jistě napadne i v případě, kdy jsou mezi potraviny s negativními kaloriemi zahrnovány například jablka, hrušky nebo jiné ovoce. Znamenalo by to pak, že čím více jablek sníme, tím více a rychleji zhubneme? Ano, i takovéto mýty se někdy můžete dočíst.

Pokud máte o stravě alespoň malý přehled, jistě vás napadne, že i když je ovoce hojně při dietě doporučováno, neměli bychom to s ním zejména při redukci hmotnosti přehánět. I to nejzdravější ovoce je totiž bohatým zdrojem jednoduchého ovocného cukru fruktózy a tedy i významným zdrojem energie, která se při zvýšeném příjmu ukládá v těle v podobě nadbytečných tukových zásob.

Tato teorie se tedy co se týče záporných kalorií zdá být nesmyslná, přesto však u některých lidí může v prvních dnech zafungovat.

Negativní energetickou bilanci mohou při nastolení jídelníčku se zvýšenou konzumací výše zmiňovaných potravin pociťovat zejména ti, kteří se před započetím diety stravovali nezdravě a jejichž jídelníček byl chudý především na zeleninu. V tomto případě ale nezávisí na tom, že na zpracování některých druhů jídla spotřebujeme více energie, ale na faktu, že do jídelníčku zařadíme mnohem více zdravých a méně kalorických potravin, které budou mít na snižování váhy velmi přínosný efekt.

Zelenina, která je při tomto stravování doporučovaná, je také bohatá na vlákninu, která je při hubnutí doslova nezbytná. Díky vláknině se totiž po jídle budeme cítit mnohem déle sytí, což znamená, že zamezíme nadbytečnému hladu či zvýšeným chutím mezi jednotlivými základními chody.

Zvýšený příjem vlákniny také po čase zajistí mnohem lepší zažívání a navíc nás ochrání před vznikem mnoha civilizačních onemocnění.

Co je to bazální metabolismus?

Záporné kalorie, jak se někteří z nás mylně domnívají, tedy ve skutečnosti neexistují. Věřte ale, že při konzumaci doporučených potravin a zvýšené pohybové aktivitě se za celý den do záporné energetické bilance dostat můžete.

Nemůže za to však pouhé trávení, ale veškeré vitální funkce organismu, které nás udržují při životě a které na svůj správný průběh rovněž potřebují dostatek energie. Tato energetická potřeba se nazývá bazální metabolismus a liší se podle věku, pohlaví a celkového stavu vašeho organismu.

Bazální metabolismus při potřebě zhubnout můžeme navýšit fyzickou aktivitou, díky čemuž energie z přijaté potravy bude ve výsledku v negativní energetické bilanci, což nám do budoucna zajistí i žádaný úbytek váhy.

Pokud chcete zhubnout nějaké to kilo a vydáte se cestou zvýšeného příjmu doporučených „negativně energetických potravin“, jistě chybu neuděláte. Ve výsledku si totiž preferováním jídelníčku s údajně zápornou hodnotou kalorií zhubnout dopomůžete, ale za výsledným efektem stojí úplně jiné mechanismy, než jaké jste se původně mohli domnívat. Na tom ale přeci nezáleží, že? Hlavně, že to funguje!