Jak zatočit s podzimní depresí: Sviťte a dělejte si drobné radosti

Příčina: Nedostatek slunečního svitu a energie

Podzimní deprese většinou není depresí v klasickém smyslu tohoto slova, tedy jako nemoc. Většinou jde spíše o špatnou náladu způsobenou nedostatkem slunečního svitu, dobou, kdy se vaše tělo podvědomě připravuje na zimu. Je proto více přecitlivělé, ztrácí schopnost regenerace, kterou má v létě, klesá i imunita, a proto se objevují chřipková období.

Také se nemůžete věnovat nejrůznějším vnějším aktivitám tak, jako v létě, a proto se vám nevyplavují do těla endorfiny, tedy hormony štěstí. Ve stručnosti proto můžeme říci, že hlavním důvodem podzimní deprese je právě nedostatek serotoninu a endorfinu. Sluneční svit a energii dodávanou nejrůznějšími zážitky si proto musíme vynahradit jinak. Jak?

Naordinujte si léčbu světlem

Málo světla, stále kratší den, sychravé počasí, déšť, mlhy, to vše přispívá k vaší špatné náladě. Máte-li přirozeného slunečního světla opravdu málo, což se v podzimních dnech skutečně často stává, nezbývá, než si světlo doplnit z umělých zdrojů. Hodně proto sviťte, zkuste si doma rozsvítit vonné svíčky, dejte do lustru silnější žárovku, abyste lépe viděli. Vydejte se třeba na návštěvu solária. Dejte zkrátka plánovaně fototerapii, tedy léčbu světlem. Uvidíte, že vám bude hned líp.

S ovocem a zeleninou jde všechno lépe

S podzimem klesá vaše imunita, můžete být náchylnější k infekcím, což na náladě také nepřidá. Stoupá riziko, že onemocníte nějakou virovou či bakteriální infekcí, protože tělo má sníženou schopnost se bránit. Navíc jste často přecitlivělí. Nezapomínejte proto na pravidelnou dávku vitamínů. Kupujte si v obchodech dostupné ovoce, ať už české či exotické a dopřejte si ho syrové k dopolední svačině. Zařazujte do jídelníčku k hlavním jídlům zeleninové saláty.

Oblékejte se pestře a dělejte si radost

Šedivé dny plné mlh a deště vám zrovna na optimismu nepřidají. Zkuste proti šedi bojovat alespoň volbou barevného oblečení. Dopřejte si také každý den nějakou radost. Neměla by to ale být sladkost, abyste nepřibírali. Pusťte si třeba pěknou muziku, podívejte se na svůj oblíbený film, televizní seriál nebo pořad, sejděte se na kafe s přáteli, věnujte se svým koníčkům. Zasmějte se, úsměv léčí. Zkrátka si vyberte nějakou příjemnou aktivitu, která vám pomůže rozptýlit chmurné myšlenky.

Nežijte jen prací, snažte se účinně relaxovat. Udělejte si na každý den plán nějakých aktivit, které vás potěší. Dopřejte si třeba masáž, relaxační koupel, něco, na co míváte ve víru všedních dnů zřídkakdy čas. Nebuďte sami, vyhledávejte společnost lidí, které máte rádi.

Nebraňte se společnosti a pohybu

Na podzim každý raději zalézá domů ke kamnům. Alespoň občas se proto snažte vyrazit do společnosti, potěšit se s ostatními, pobavit se. Budete-li častěji s rodinou či přáteli, nebudete mít čas se utápět ve smutcích a dny vám lépe utečou.

Nezanedbávejte také pohyb, který vám pomáhá vyplavit endorfiny. Dostatek pohybu je důležitý nejenom pro vaši fyzickou kondici, ale i pro duševní pohodu a svěžest. Lépe se pak odreagujete. Jakmile jen trochu vykoukne z pošmourné oblohy sluníčko, využijte toho a vyrazte alespoň na chvíli ven. Minimálně na krátkou procházku. Vše se vám pak bude zvládat lépe.