Zázrak jménem avokádo

Je pravda, že po tucích se tloustne?

Často možná na internetu čtete, že když chcete hubnout, měli byste se vyhýbat tučným jídlům. Není ale tuk jako tuk. Mnohem škodlivější, nejen pro postavu, ale také pro vaše srdce, jsou tzv. trans a hydrogenované tuky v margarínech, ztužených tucích na pečení a dalších průmyslově zpracovaných potravinách.

Rovněž rafinované cukry stojí podle vědeckých výzkumů za nárůst obezity a s ní souvisejících chorob mezi populací více, a to více než tuky.

Avokádo obsahuje mononenasycené tuky, které zároveň pomáhají zrychlovat metabolismus.

Kalorie v avokádu

Toto ovoce je relativně kalorické (cca 160 kalorií na 100 g), ale více než třetina těchto kalorií pochází z mononenasycené kyseliny olejové, u níž je prokázáno, že ji tělo využívá jako pomalý zdroj energie, zároveň zlepšuje citlivost na inzulin a reguluje hodnoty cukru v krvi.

Dalším přínosem těchto tuků (jinak zvaných i omega-9), jejichž výborným zdrojem je právě avokádo, je, že mohou pomáhat snižovat “špatný” LDL cholesterol a podporovat vstřebávání minerálů a vitamínů.

Avokádo mírní pocity hladu

Plody hruškovníku s jejich bohatou máslovou chutí, zdravými tuky, vysokým obsahem vlákniny, dobrým zdrojem bílkovin a téměř žádnými sacharidy, jsou výborným jídlem pro rychlé nasycení a nehrozí u nich, že dostanete znovu hlad krátce po konzumaci.

Jsou ideální třeba k snídani – díky nízkému obsahu cukrů a spoustě bílkovin budete po ránu sytí mnohem déle, než když si dáte toasty či cereálie. Také vaše energie a hladiny inzulinu a glukózy budou stabilnější.

Nutriční hodnoty a další zdravotní účinky avokáda

Kromě již výše zmiňovaných důležitých živin najdete v avokádu mj. vitamíny B5, B6, C, E a K, kyselinu listovou, draslík (více než v banánech) a některé další významné minerály.

Díky všem těmto živinám dále chrání toto exotické ovoce zrak, zmírňuje bolesti při artritidě a existují také studie naznačující, že může pomáhat v prevenci proti rakovině.

Recepty:

Guacamole – tradiční mexický pokrm

Ingredience: 2 avokáda, 1 utřený stroužek česneku, 2 rajčata, 2 papričky jalapeňo, 1 červená cibule, 4 PL limetkové či citronové šťávy, ½ PL rostlinného oleje (např. kukuřičný), 8 PL čerstvých listů koriandru, trocha soli

Postup: Avokáda oloupejte, rozpulte, vypeckujte a jejich kousky pokapané limetkou nebo citronem rozmačkejte vidličkou (pasta nemusí být úplně hladká). Přidejte ostatní suroviny (všechny nasekané) a dobře zamíchejte. Směs přikryjte plastickým filmem (doprostřed vložte semeno, které zabrání zčernání) a před podáváním nechte 1 hodinu – 1 den v ledničce. Nejlepší je tento pokrm servírovat s nachos.

Pomazánka

Ingredience: 1 avokádo, 1 česnek, špetka soli a čerstvě mletého černého pepře, 1 PL citronové šťávy, 2 PL zakysané smetany

Postup: Avokádo rozpulte, vypeckujte, vydlabejte dužninu a rozmixujte ji vidličkou. Přidejte ostatní ingredience a dobře rozmíchejte. Podává se hned po přípravě, nejlépe na čerstvém chlebu.

Salát

Ingredience: 2 avokáda, 150 g cherry rajčátek, 100 g oliv, 2 PL extra panenského olivového oleje, sůl, pepř

Postup: Avokáda opět vypeckujte a zbavte dužiny, kterou nakrájíte na kousky. Rajčata rozpulte, olivy nasekejte. Zeleninu promíchejte se slitými olivami, dle chuti opepřete a osolte a pokapejte olejem.