Zdravé vaření je zároveň receptem jak zhubnout

Regály obchodů plné instantních potravin, které stačí vsypat do hrnce a zalít vodou, polotovary, jež se vloží do mikrovlnky a během pár minut jsou hotové. Nebo pokrmy, které si už hotové přineseme v sáčku domů ze stánků s rychlým občerstvením. Výsledkem je životní styl, který se podepisuje na našem zdraví. Vařit zdravě ale není zase tak složité.

Využívejte domácí suroviny

Můžeme si sami vytvořit svůj dietní jídelníček, který budeme dodržovat, a který se pro nás zároveň stane receptem jak zhubnout. Zdravá výživa bude samozřejmostí. Jaké zásady zdravého vaření bychom měli dodržovat?

Především se v co největší míře stravujte doma. Jedině když si jídlo sami uvaříte, víte, co přesně obsahuje a nemohou vás zaskočit konzervační přísady, nevhodné koření, nebo dokonce potravina, na niž jste alergičtí. Zdravé recepty by měly obsahovat co nejvíce surovin z místa, v němž žijete. Použijete-li domácí potraviny, víte, odkud pochází, máte informace o tom, zda se při jejich pěstování nepoužívá chemie, můžete se spolehnout na jejich kvalitu a kontrolovat ji.

Vyvarujte se polotovarů a instantních jídel

Vyvarujte se v kuchyni používání polotovarů nebo instantních pokrmů. Obsahují velké množství chemických látek v podobě různých konzervantů, umělých dochucovadel či přídavných látek. Jejich výživová hodnota je nulová a své tělo díky nim přecpáváte cizorodými látkami, které obtížně zpracovává.

Instantní jídlo nebo polotovar je opravdu výjimečným nouzovým řešením v okamžiku, kdy nemáte na jídlo čas. Se zdravou stravou ale nemá nic společného. I obyčejný chléb s máslem je zdravější než čínská polévka z pytlíku a jeho příprava je dokonce i rychlejší.

Dejte přednost vaření v páře

Nejlepší přípravou pokrmů z hlediska zdravé výživy je jejich vaření, vaření v páře a dušení. Zejména vaření v páře uchovává v potravinách maximum tělu prospěšných látek, jako jsou vitamíny nebo minerální látky. Příliš dlouhé vaření či dušení naopak způsobuje ztráty těchto látek. Recepty připravené vařením či dušením jsou zdravé, protože jídlo se připravuje buď bez tuku (vaření) nebo jenom s jeho velmi malým množstvím (dušení).

Omezte smažení a tuky

Omezte na minimum smažené pokrmy, pokud si chcete alespoň občas dopřát řízky, smažte je vyšší vrstvě oleje, tak docílíte, aby co nejméně nasákly tukem. Potom přebytek tuku pečlivě vysušte ubrouskem. Doporučuje se také ponořit hotový řízek do vroucí vody, i tak lze odstranit přebytek tuku.

Když už dostanete na smažené jídlo chuť, dopřejte si k němu větší porci zeleninového salátu, protože antioxidanty obsažené v zelenině neutralizují volné radikály vzniklé smažením. Jinak se ale používání většího množství tuku vyvarujte. Nejlepší jsou rostlinné oleje s velkým množstvím omega 3 a omega 6 mastných kyselin, odborníci doporučují zejména řepkový olej.

Ovoce a zelenina

Dopřávejte si zeleninu v co nejvyšší možné míře, nejlépe v syrovém stavu, kdy nabízí nejvíce vitamínů. Dietní jídla jsou založena především na zelenině. Můžete doplňovat běžné jídlo oblohou ze syrové zeleniny nebo jako přílohu servírovat vařenou či dušenou zeleninu, zelenina se dá i zapékat.

V dietním jídelníčku by nemělo chybět ani ovoce, které je neocenitelným zdrojem vitamínů, ovšem kvůli vyššímu obsahu cukrů (fruktóza, glukóza, sacharóza) bychom měli být při jeho konzumaci opatrnější.