Sdílej se svými přáteli...

Zdravotní přínosy pekařského droždí

Pekařské droždí a jeho přímý vliv na zdraví organismu

Bez kvasnic, jak se jinak droždí říká, se správný kuchař tu a tam neobejde.

Věděli jste ale, jaké zdravotní benefity vám droždí může přinést a kdy si jeho konzumací spíše škodíte?

Publikováno: 26.3.2018



Před konzultací
−14 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Oč jde

Čerstvým pekařským droždím se má na mysli jednobuněčný mikroorganismus houbovitého druhu. Nejčastějším typem kvasinek, které v droždí najdete, jsou Saccharomyces cerevisiae. K jejich rozmnožování je zapotřebí cukru.

Kvasinky cukr přeměňují na oxid uhličitý a alkohol, což vede k efektu vzdouvání těsta, respektive jeho kynutí.

Kde se bere

Droždí se vyrábí průmyslově, a to v takzvaných drožďárnách. K prvotní výrobě dochází již v laboratořích (v prostředí, v němž se vyskytuje cukr z melasy za přítomnosti kyslíku a přídavku živin) procesem fermentace.

Poté se zbylá melasa a živiny z růstového prostředí separují, čímž vzniká kvasničné mléko. Mléko je zbaveno vody a droždí se zabalí do obalů.

Takto zabalené droždí se skladuje na chladném místě, a nakonec se se dováží na trh chladírenskými vozy.

Jak vybrat kvalitní kus

Vybrat kvalitní droždí může být pro někoho pořádným oříškem. Vždy dejte přednost známým a na trhu již léta prověřeným značkám.

Také si zkontrolujte, zda je droždí pořádně zabalené a jestli neprošlo datem spotřeby.

Po jeho rozbalení by mělo mít světle krémovou barvu, příjemnou vůni a jeho drobení by vám mělo jít zlehka.

Vhodná forma skladování

Čerstvé pekařské droždí skladujte v suchu a chladu při teplotách v rozmezí 1-10 °C. Zmrazit ho můžete pouze za předpokladu, že ho po jeho rozmražení spotřebujete do 24 hodin.

Zdravotní přínosy v případě jeho konzumace

Kvasnice obsahují vysoký podíl vitamínů skupiny B, především thiamin (B1), riboflavin (B2) a niacin (B3). Všechny tyto vitamíny pozitivně ovlivňují srdeční činnost a činnost nervové i kožní soustavy. Jejich konzumace prospívá i trávení, nespavosti a depresím.

V droždí ale najdete také kyselinu listovou, kvalitní bílkoviny, aminokyseliny a minerály (draslík, fosfor, hořčík, chrom, sodík, železo).

Kdy ho do jídelníčku nezařazovat

Konzumace droždí se nedoporučuje osobám, které trpí zažívacími potížemi. Vhodné není ani pro ty jedince, kteří bojují s nadváhou, jelikož těsta droždí obsahující vykazují velké množství tuku.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí ve Světě zdraví jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život