Zdravotní problémy při obezitě

Nezdravé stravování a následná tloušťka (obezita) vám mohou způsobit mnohé zdravotní komplikace. Při těžké obezitě už je například nebezpečné podstoupit i lékařskou operaci a jakákoliv drobná nemoc může způsobit závažnější problémy.

Obezita je definována jako nadměrné množství tělesného tuku v organismu. K určení stupně obezity orientačně slouží BMI(Index tělesné hmotnosti) nebo obvod pasu. Mírné riziko zdravotních komplikací začíná od obvodu pasu 80 cm u žen a 94 cm u mužů, nad 88 cm u žen a nad 102 cm u mužů je už riziko vysoké.

Nadváha (BMI 25 – 30) je považována za předstupeň obezity a má v sobě jen menší zdravotní riziko v podobě například bolestí zad. Mírná obezita (BMI 30 – 35) už v sobě nese vyšší zdravotní riziko a může způsobit artrózu, dýchací potíže nebo zužování cév. Závažná obezita (BMI 35 – 40) je vysoce riziková a může mít vliv na vznik rakoviny nebo infarktu. Vysoce riziková je i podváha (BMI méně než 18,5), která může vzniknout při poruchách příjmu potravy a způsobit kloubní onemocnění, prouchy metabolismu nebo reprodukční problémy.

Při těžké obezitě (BMI nad 40) platí velmi vysoké zdravotní riziko, většina pacientů trpí cukrovkou, dýchacími potížemi a artrózou, tloušťka může podpořit vznik rakoviny, infarktu a dalších nemocí, například dny, zažívacích potíží, kožní strie, poruchy erekce u mužů, poruchy plodnosti u žen a nebo psychické potíže.

Všechna tato rizika jsou určitě dostatečným důvodem pro snížení hmotnosti. Zhubnutí o 10 % již může snížit riziko komplikací o skvělých 50 %. Změňte své stravovací návyky a dodržujte zdravý životní styl.

Nemoci a zdravotní komplikace spojené s obezitou:

1. Vysoký cholesterol a špatný krevní oběh

Obezita je nebezpečná především pro srdce a cévy. Ukládáním tukových buněk do stěn cév dochází k zužování cév a ke snižování jejich pružnosti. Může dojít i k ucpání cévy nebo dokonce k jejímu prasknutí. Dochází i k poruchám srdečního rytmu, emboliím nebo trvale zvýšenému tlaku. Horším následkem je infarkt myokardu nebo mozková příhoda.

2. Cukrovka

Obezita je spojena s diabetem – cukrovkou 2. typu. Ta vzniká při snížené tvorbě inzulínu ve slinivce břišní. Tělo pak nedokáže dostatečně zpracovávat krevní cukr. Ten nemůže vstupovat do buněk, zůstává v krvi a nastává hyperglykémie. Nedostatek inzulinu způsobuje také poruchy metabolismu bílkovin a tuků.

3. Nádorová onemocnění

Obezita je spojována také s nádorovými onemocněními. U žen se jedná zejména o rakovinu dělohy, pochvy, vaječníků a prsů. To může souviset s hormonálními změnami spojenými s obezitou. Mužům více hrozí rakovina konečníku nebo prostaty.

4. Dna, bolest kloubů, artróza

Jedná se o nemoc, která je způsobena vyšší hladinou kyseliny močové v krvi. Ta se pak ve formě krystalků ukládá v kloubech a způsobuje velké bolesti. Klouby jsou navíc přetěžovány nadměrnou váhou těla a rychleji se opotřebovávají. Nejvíce postižená bývají kolena, kyčle a záda.

5. Dýchací potíže

Uložený podkožní tuk může tlačit na plíce, takže mají obézní lidé často potíže s dechem. Bývají více unavení, protože dýchají mělce. Snadno se zadýchají při fyzické námaze, při těžké obezitě může velký problém se zadýcháním způsobit i obyčejná chůze.

6. Spánková apnoe

S dechovými potížemi souvisí i poruchy spánku. U lidí s nadváhou se častěji objevuje spánková apnoe – krátká zástava dechu. Spánek je potom méně kvalitní a nepřináší dostatečný odpočinek. Následná dlouhodobá únava může vést až k psychickým potížím. Tento problém souvisí i s chrápáním, které může přinést problémy se spánkem partnerovi nebo partnerce a následně je zaděláno i na rodinné problémy.

7. Problémy s potencí a reprodukcí

Obezita může u žen způsobit anovulaci, což znamená že se neuvolní vajíčko z vaječníku. Zde jsou na vině hormonální změny spojené s obezitou. I poměrně mladé ženy s nadváhou pak mohou mít velké potíže s otěhotněním. V průběhu těhotenství je zvyšené riziko vzniku těhotenské cukrovky, vysokého tlaku a preeklampsie. U mužů mají kila navíc za následek poruchy erekce, coýž souvisí více než s hormonálními změnami problémy s oběhovým (kardiovaskulárním) systémem.

8. Zažívací potíže – pálení žáhy

Lidé s nadváhou trpí častěji zažívacími potížemi. Pálí je žáha, nevhodná strava také způsobuje zácpu, plynatost a záněty žlučníku.

9. Strie na kůži

Vrstvy tuku zatěžují i kůži – pokožku těla. Napínající kůže praská a vznikají tak nevzhledné strie. U žen se objevuje zejména na stehnech a bocích celulitida. Obézní lidé se také více potí, čímž se na kůži objevují ve zvýšené míře potničky nebo ekzémy a infekce.

10. Psychické potíže

Neopominutelné jsou zejména pro ženy psychické potíže související s obezitou. Každý pohrdavý pohled může způsobit nižší sebevědomí a vést k úzkostným až depresivním stavům.