Sdílej se svými přáteli...

Zdravotní rizika spojená s konzumací prošlých potravin

Jak konzumace prošlých potravin ovlivňuje lidské zdraví?

Konzumace prošlých potravin je v naší populaci celkem kontroverzním tématem. Řada lidí má na ni zcela odlišný názor.

Jaký postoj tedy zaujmout v souvislosti s ukončeným datem spotřeby výrobků?

Publikováno: 21.8.2017



Před konzultací
−15 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Zatímco jedni tvrdí, že konzumace takových potravin je pro tělo neškodná, druzí vyhazují i pouhých několik hodin prošlé potraviny rovnou do koše.

Kde je tedy pravda? Škodí prošlé potraviny lidskému zdraví, nebo je není třeba ihned likvidovat?

Záleží na druhu potraviny

Pravdou je, že velmi záleží na tom, o jaký typ potraviny konkrétně jde. Nejvíce náchylné ke zkažení jsou potraviny čerstvé. Jejich provizorní balení je zajisté neuchrání před vznikem plísní a jiných nežádoucích látek.

Pozor si tedy dejte zejména u masa a masných výrobků i jakýchkoliv tepelně neopracovaných produktů. Zejména u nich hrozí riziko bakteriální kontaminace a z toho vzniklých zdravotních obtíží.

Nejčastější příznaky otravy prošlými a zkaženými potravinami jsou dyspeptické potíže, jakými jsou infekční průjmy, bolesti břicha, teplota a celková nevolnost.

Obzvlášť velký pozor na takto závadné potraviny si dávejte nejen v případě, že mají prošlé datum spotřeby.

Kontrolujte kvalitu všemi smysly

Známkou závadnosti může být například změna barvy, vůně, či lepkavost daných výrobků. Velmi důležité je jejich správné skladování.

K přerušení teplotního řetězce může dojít již v obchodě, kde nad potravinami nemáte žádný dohled. Může se stát, že se potravina zkazí ještě před datem doporučené spotřeby.

Při nákupu konzerv buďte také obezřetní. Ujistěte se, že konzerva byla opravdu uzavřena před tím, než ji zakoupíte. V opačném případě se v ní mohou vytvořit některé velmi nebezpečné jedy.

Další velmi náchylnou komoditou potravin jsou mléko a mléčné výrobky, zejména ty čerstvé, nepasterizované či jinak tepelně neošetřené. U takových výrobků je třeba hlídat možnost bakteriálního přerůstání.

Pozor na „domácí výrobky“

Na kvalitu, čerstvost a nezávadnost dbejte také u vajec a výrobků z nich. Jsou jimi myšleny majonéza nebo například zmrzlina. I zde se mohou vyskytnout některé patogenní mikroorganismy, které způsobují trávicí obtíže, někdy však i velmi závažného charakteru.

Většinou jsou obavy zbytečné v případě trvanlivých „suchých“ výrobků, které nejsou příliš náchylné ke zkažení, a to ani po skončení doby expirace.

Vždy se přesvědčte, že na výrobku není přítomna plíseň či jiná nežádoucí změna kvality. Všechny výrobky, o kterých víte, že je nespotřebujete včas, raději okamžitě zmrazte a uchovávejte v mrazáku po omezeně dlouhou dobu.

Stejná pravidla platí i pro zeleninu a ovoce, u kterých se zpravidla expirační lhůta neuvádí. Změny v kvalitě produktů ale většinou poznáte pouhým okem.

Některé produkty můžete konzumovat i po uplynutí data spotřeby, ale vždy dbejte na to, aby byla zachována kvalita výrobku v plné míře.

Některými potravinami se dnes vyloženě plýtvá a řadu produktů lidé vyhazují naprosto zbytečně. Tato neekologická negativa jsou bohužel pro dnešní dobu typická. Buďte proto obezřetní a kupujte jen ty potraviny, u kterých máte jistotu, že vám nezpůsobí nějaké zdravotní obtíže.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí ve Světě zdraví jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život