Zdravý životní styl jako prevence civilizačních chorob

Už roky nebyl hladomor a válka

Moderní civilizace je přímou příčinou rozvoje a rozšiřování civilizačních chorob. Odtud také dostaly tyto nemoci svůj název.

Které nemoci sem zařazujeme? Jsou srdečně-cévní choroby, vysoký krevní tlak, obezita, cukrovka II. typu a také osteoporóza. Nejde o to, že by se naše genetické nastavení měnilo. Jenže naše tělo se v průběhu tisíci let historie lidstva nastavilo na režim, podle kterého může kdykoli přijít válka nebo období hladu.

Taková situace nás ale už desítky let nás nepostihla. Zpohodlněli jsme, nemusíme utíkat, skrývat se, abychom se bránili vnějšímu nepříteli. Máme dostatek jídla a klid. A právě toto je příčinou, proč vlivem civilizačních chorob degenerujeme.

5 bodů pro zdravý život

Velmi zjednodušeně řečeno, receptem, jak bojovat proti civilizačním nemocem, jsou dvě základní pravidla. Nepřejídat se a dostatečně se hýbat. S nepřejídáním se samozřejmě úzce souvisí zdravá životospráva. Ta se dá shrnout do několika bodů:

  1. Jíst dostatečné množství zeleniny, která obsahuje hodně vitamínů a vlákniny. Ideální je doplňovat hlavní jídlo, tedy oběd, zeleninovým salátem. Večer si dopřát zeleninu k večeři, třeba jako přílohu k masu.
  2. Dopřávat si ovoce, obsahující řadu vitamínů. Nejlepší je servírovat ho na dopolední svačinu, kdy tělo dobře spaluje, protože v ovoci najdeme také dost cukru. Večer je ale dobré se ovoce vyvarovat, zejména hroznového vína a banánů, jež obsahují cukr.
  3. Vybírat si především bílé maso, tedy drůbež a králičí a také ryby. Omezovat příjem červeného masa (vepřové, hovězí) na rozumnou míru.
  4. Omezit potraviny obsahující jednoduché cukry, tedy sladkosti, slazení cukrem a také omezit solení. Snížit příjem polotovarů, konzervovaných a instantních potravin a uzenin. Dopřávat si dostatek čerstvé sezónní stravy.
  5. Dostatečný, nejlépe přirozený pohyb.

Dodržování pravidel přináší užitek

Zelenina neobsahuje prakticky žádné kalorie, navíc ale tělu dodá vitamíny a velké množství minerálů. V důsledku toho si úspěšně udržíte svoji váhu, nebude vám stoupat cholesterol (riziko vzniku srdečně-cévních chorob).

Ovoce vám dodá dostatek vitamínů, které fungují jako přírodní lékárnička, zvyšují vaši odolnost jak proti sezónním chorobám (nachlazení, chřipky), tak i proti dlouhodobým rizikům rakoviny atd. Kromě toho řada druhů ovoce podporuje spalování (citrusy v boji proti tukům) nebo některé druhy působí přímo proti určitým nemocem (třešně udržují hladinu kyseliny močové na potřebných hodnotách).

Kuřecí maso má naprosté minimum tuku, zvláště když odstraníte kůži, stejně tak krůtí maso. Velmi dietní je maso králičí, vhodné zvláště pro cukrovkáře. Rybí maso má velké množství omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin. Tím snižujete množství cholesterolu a působíme preventivně proti srdečně-cévním nemocem.

Omezením konzumace jednoduchých cukrů zabraňujete kolísání hladiny krevního cukru a tím pádem také snižujete možnost vzniku cukrovky II. typu. Snížení příjmu soli má přímý vliv také na vznik vysokého krevního tlaku. Podobně i příjem dalších potravin s vyšším obsahem soli (uzeniny, instantní polévky).

Velmi důležité je také pravidelně se pohybovat. Vybrat si pohybovou aktivitu podle vlastního gusta (ženy mají rády kolektivní cvičení jako třeba aerobik, které znamená nejenom si protáhnout tělo, ale také si po cvičení popovídat). Vhodné je plavání, jízda na kole, posilování.