Zdravý životní styl znamená hodně spát

Nedostatek nočního odpočinku souvisí s nadváhou

Proč dostatek kvalitního spánku tak úzce souvisí se štíhlou linií? Mohou za to hormony. Za regulaci chuti k jídlu je zodpovědný hormon leptin. Když méně spíte, hladina tohoto hormonu klesá a vy v noci vyjídáte ledničku.

Nedostatek spánku také způsobuje, že máte méně energie, jste unavení, nejste schopni se na nic pořádně soustředit, děláte v práci chyby. Protože ale potřebujete někde vzít energii na běžné každodenní činnosti, je možné, že ji budete dobíjet právě jídlem. Sílí chuť na sladké, a to zejména v době, kdy už byste měli ukládat k spánku.

Dopřejete si proto kalorické bomby ve chvílích, kdy už byste nic takového jíst vlastně vůbec neměli. Pohybujete se v kruhu, kdy nespíte a nedostatek spánku doháníte jídlem, což vede ke zvyšování tělesné hmotnosti. Málo spánku proto může souviset s nadváhou.

Pravidla dobrého spánku

Jestli se chcete cítit odpočinutí a spokojení, musíte z uvedené pasti vystoupit a vytvořit si jasný každodenní spánkový režim a ten také dodržovat. Pokud se budete řídit několika poměrně jednoduchými pravidly, zjistíte, že kvalitu spánku můžete posunout na mnohem lepší úroveň.

1. Spěte alespoň sedm hodin denně. To je dostatečně dlouhá doba k odpočinku. Pokud prospíte ještě o hodinu víc, jenom dobře pro vás. Rozhodně byste ale neměli spát méně než šest hodin.

2. Usínejte a vstávejte vždy ve stejnou dobu. Vaše tělo si díky tomu vytvoří pravidelný režim, na který si zvykne. Tento rytmus ho správně naladí a bude se vám lépe a rychleji usínat i mnohem příjemněji vstávat. Zavedete si režim, kdy vaše tělo pochopí, že může s pravidelným spánkem počítat a nemusí se bát jeho deficitu. Budete se po spánku cítit odpočinutí.

3. Nepouštějte si do ložnice žádné rušivé vlivy. Počítač, mobilní telefon nebo televizor nemají v ložnici co dělat, tady se jenom odpočívá a relaxuje. Veškeré rušivé vlivy mají negativní dopad na kvalitu vašeho spánku. Pokud usnete při puštěnému televizoru, může se vám stát, že se ráno nebudete vůbec cítit odpočinutí. Jediné, co se na usnutí povoluje, je relaxační hudba do sluchátek, nebo dobrá kniha.

4. Nepřejídejte se před spaním. Poslední jídlo si dopřejte maximálně dvě hodiny před spaním, rozhodně ne déle. Také by mělo jít spíše o lehčí jídlo složené například ze zeleniny nebo vlákniny. Tučná a sladká těžko stravitelná jídla nejsou vhodná. Zapomeňte také před spaním na alkohol.

5. Udělejte si optimální prostředí pro spánek. Krátce před spaním vyvětrejte ložnici, abyste zde měli čerstvý vzduch. Vhodně si zatemněte okna závěsem či žaluziemi, aby vás nerušilo pouliční osvětlení nebo jiný světelný smog zvenčí. Světlo ruší správnou tvorbu melatoninu, hormonu tmy a spánku a narušuje tak spánkový cyklus.

6. Pořiďte si kvalitní postel. Budíte-li se trvale nevyspalí a s bolestmi páteře či hlavy a nemůžete nalézt příčinu, je možné, že spíte na nevhodné posteli. Vyberte si kvalitní rošt, dobrou zdravotní matraci i zdravotní polštář. Vyzkoušejte si všechno v obchodě, abyste si byli jisti, že vám bude vyhovovat.

7. Nepodceňujte lůžkoviny. Jiné se hodí na zimu, kdy se potřebujete zahřát, jiné na léto, kdy je naopak příjemnější chladivá látka. Výběr vhodného prostěradla a lůžkovin na deku a polštář je důležitý. Měly by být savé, aby odváděly vlhkost a pot a necítili jste se zpocení. Také prodyšné, antialergické, neměly by se zde usazovat roztoči. V nadýchaných, hygienicky čistých lůžkovinách se vám bude spát mnohem lépe.