O prospěšnosti konzumace zelených výhonků a jejich pozitivnímu vlivu na zdraví není sebemenších pochyb. Každé vaše jídlo nutričně obohatí a na talíři navíc skvěle vypadají.
Proč jsou tak výjimečné?
Zeleným výhonkům je připisována celá řada pozitivních účinků na lidské zdraví.
Bylinky i natě obsahují pestrou škálu vitamínů a minerálních látek, přičemž mezi ty nejvýznamnější patří vitamín A, C, draslík, hořčík, vápník a železo.
V zelených výhoncích jsou ale ukryty i fotochemikálie (flavonoidy, karotenoidy aj.) schopné antibakteriálních, antioxidačních, protivirových a protizánětlivých účinků.
Snižují hladinu krevních tuků a dokáží regulovat hodnoty krevního tlaku.
Kolik vás stojí?
Pořízení natí a výhonků nemusí být příliš nákladné. Pokud zahradničíte, můžete si je sami vypěstovat v pohodlí domova, a to jak na zahrádce, tak třeba za oknem.
A po jakých druzích vlastně sáhnout?
- cibulová nať
- petrželová nať
- celerová nať
- mrkvová nať
- řeřicha setá
- pažitka
Když vás čekat nebaví
Ušetřete čas a vyrazte na farmářské trhy, do nejbližšího zahradnictví nebo lépe vybavených obchodních řetězců ve vašem okolí. Bylinky zde jistě seženete, a to buď v řezané podobě, nebo v květináčích.
Vybírejte takové druhy, jejichž využitím jste si bezpečně jisti. Příjemnou vůni a dokonalou chuť dodá vašemu jídlu petrželka kudrlinka, bazalka, máta peprná, meduňka, libeček a spousta dalších.
Jak s nimi zacházet?
Je jedno, zda zvolíte natě nebo přímo výhonky, vždy ale jimi jídlo ozdobte až v závěru jeho přípravy.
Tepelnou úpravou výhonků se zbytečně připravíte o jejich nutriční hodnoty, kvůli kterým jsou tak výjimečné. Spolu s touto ztrátou navíc přijdou i o svou přirozenou chuť a oku lahodící zelenou barvu.
Natěmi, výhonky i bylinkami můžete ochutit jakékoli jídlo-sladké, slané, záleží na vás. Chybu neuděláte, kdy je přidáte do ovocných či zeleninových salátů, pomazánek, smoothie nebo domácích šťáv. Senzačně chutnají i jen tak samotné, na sladkých dezertech či nadrobno pokrájené na krajíci čerstvého chleba.