Zelené výhonky jako součást redukčního jídelníčku

O prospěšnosti konzumace zelených výhonků a jejich pozitivnímu vlivu na zdraví není sebemenších pochyb. Každé vaše jídlo nutričně obohatí a na talíři navíc skvěle vypadají.

Proč jsou tak výjimečné?

Zeleným výhonkům je připisována celá řada pozitivních účinků na lidské zdraví.

Bylinky i natě obsahují pestrou škálu vitamínů a minerálních látek, přičemž mezi ty nejvýznamnější patří vitamín A, C, draslík, hořčík, vápník a železo.

V zelených výhoncích jsou ale ukryty i fotochemikálie (flavonoidy, karotenoidy aj.) schopné antibakteriálních, antioxidačních, protivirových a protizánětlivých účinků.

Snižují hladinu krevních tuků a dokáží regulovat hodnoty krevního tlaku.

Kolik vás stojí?

Pořízení natí a výhonků nemusí být příliš nákladné. Pokud zahradničíte, můžete si je sami vypěstovat v pohodlí domova, a to jak na zahrádce, tak třeba za oknem.

A po jakých druzích vlastně sáhnout?

  • cibulová nať
  • petrželová nať
  • celerová nať
  • mrkvová nať
  • řeřicha setá
  • pažitka

Když vás čekat nebaví

Ušetřete čas a vyrazte na farmářské trhy, do nejbližšího zahradnictví nebo lépe vybavených obchodních řetězců ve vašem okolí. Bylinky zde jistě seženete, a to buď v řezané podobě, nebo v květináčích.

Vybírejte takové druhy, jejichž využitím jste si bezpečně jisti. Příjemnou vůni a dokonalou chuť dodá vašemu jídlu petrželka kudrlinka, bazalka, máta peprná, meduňka, libeček a spousta dalších.

Jak s nimi zacházet?

Je jedno, zda zvolíte natě nebo přímo výhonky, vždy ale jimi jídlo ozdobte až v závěru jeho přípravy.

Tepelnou úpravou výhonků se zbytečně připravíte o jejich nutriční hodnoty, kvůli kterým jsou tak výjimečné. Spolu s touto ztrátou navíc přijdou i o svou přirozenou chuť a oku lahodící zelenou barvu.

Natěmi, výhonky i bylinkami můžete ochutit jakékoli jídlo-sladké, slané, záleží na vás. Chybu neuděláte, kdy je přidáte do ovocných či zeleninových salátů, pomazánek, smoothie nebo domácích šťáv. Senzačně chutnají i jen tak samotné, na sladkých dezertech či nadrobno pokrájené na krajíci čerstvého chleba.