Zhubněte díky ženšenu

Ženšen pravý nazývaný i „Všehoj ženšenový“ patří k nejznámějším orientálním léčivým rostlinám. Roste především v Číně a ve východním Rusku (na Sibiři).

Korejský ženšen, který je považován za nejúčinnější, je v současnosti ve volné přírodě zřídkakdy k vidění, proto se pěstuje uměle na farmách, stejně jako americký ženšen, který je chráněný.

Historie a současnost ženšenu

Ve východní Asii hraje významnou roli v lidové medicíně, a to po celá staletí.

V Číně bylo jeho pěstování a sklizeň dlouhá léta výsadou jen panovníka. V Evropě se poprvé objevil ve 13. stol. (dovezl jej sem Marco Polo), ale také zde byl po mnoho let dostupný pouze šlechtě.

Dnes je kromě oblíbené přísady do čaje často podáván jako doplněk stravy. Z byliny se využívá především kořen, popř. extrakty.

Význam ženšenu pro zdraví

Díky pestré paletě různých účinných látek (antioxidanty, polysacharidy, peptidy a další) prospívá celému organismu.

Příznivě ovlivňuje mj. oběhový a imunitní systém, centrální nervovou soustavu či žlázy s vnitřní sekrecí (endokrinní systém) také shodit přebytečná kila?

Přečtěte si v tomto článku, jakým způsobem.

Ženšen a podpora hubnutí

Tato zázračná rostlina dokáže zlepšit, resp. nastartovat metabolismus sacharidů v lidském těle, tzn. proces jejich přeměny na energii a následného trávení. A jak je známo, rychlejší metabolismus se rovná též rychlejší ztrátě kil.

Stejně tak napomáhá zvýšit množství spalovaných kalorií.

Další významná schopnost této byliny ovlivňovat tělesnou hmotnost spočívá v tom, že reguluje hladinu cukru v krvi, a to pomocí snižování množství sacharidů přeměněných na tuk.

V neposlední řadě zvyšuje energii a je silným bojovníkem proti únavě. Konzumace ženšenu zlepší i váš výkon při cvičení (tréninku), čímž právě urychlí shazování kil!

Ženšen a cukrovka

Mnoho pacientů s diabetem má spolu s cukrovkou problém i se svou váhou. Nové studie naznačují, že užívání (v tomto případě konkrétně amerického) ženšenu před jídlem snižuje u cukrovkářů glykemii (koncentraci glukózy v krvi), a to až o 20 %. Jeho pravidelná konzumace také zlepšuje citlivost na inzulin.

Další přínosy ženšenu

  1. Podporuje růst vlasů a výzkumy naznačují, že by se mohl stát důležitým pomocníkem v boji proti androgenní alopecii, tedy chorobnému padání vlasů (plešatění) u mužů.
  2. Pití čaje s touto ingrediencí pročišťuje, hydratuje a regeneruje pleť, důvodem je zřejmě lepší okysličení kožních buněk, a tím zvýšený krevní oběh stejně jako detoxikace krve.
  3. Ženám ženšen ulevuje při silné menstruaci, PMS a menopauze (v tomto období života rovněž stimuluje estrogen ve vaječnících a zvyšuje tak libido).
  4. Má prý afrodiziakální působení.
  5. Zdá se, že dokáže zpomalit růst nádorů a může mít i silné protirakovinné účinky.

Dávkování a vedlejší účinky ženšenu

Před pravidelným užíváním ženšenu se poraďte s lékařem. K předávkování dochází velmi zřídka a nežádoucí účinky jsou stejně jako u dalších rostlinných produktů na úrovni placeba (nejčastěji to jsou nespavost, bolesti hlavy, nervozita a zažívací potíže).

Doporučené dávkování najdete na etiketě, pokud si jej kupujete jako doplněk stravy, popř. vám s ním poradí lékař nebo lékárník.

Pozor!

Vyhnout by se mu měly těhotné ženy a lidé s kolísavým tlakem, nepravidelným srdečním rytmem či některými jinými srdečními chorobami a poruchami srážlivosti krve.

Dále pacientky s rakovinou ženských orgánů a endometriózou a pacienti s poruchami imunitního systému, roztroušenou sklerózou, revmatoidní artritidou, depresemi a schizofrenií.