Jak získat novou motivaci při neúspěších v hubnutí?

Nedávejte si nesplnitelné cíle

Jak nezůstat v půli cesty a dotáhnout svůj úmysl zhubnout do konce? Překvapivě nejde o nijak nereálnou představu.

Jak si svůj cíl splnit? Především si musíte dávat jen takové cíle, které skutečně reálně můžete splnit.

Nemůžete po sobě chtít, abyste za měsíc zhubli 20 kilo, to není v lidských silách. Je pak logické, že se vám to nepodaří a budete sami sebe obviňovat z neschopnosti. Stanovte si reálnější cíl, například pět kilogramů měsíčně. To je maximum, co se dá při zdravém hubnutí dosáhnout.

Udělejte si analýzu selhání

Pokud se vám nepodaří ve stanoveném naplánovaném čase dosáhnout svého cíle v hubnutí, neobviňujte se, nenadávejte si. Zkuste si v klidu a bez emocí sednout a popřemýšlet o tom, kde se stala chyba.

Máte pocit, že jste měli málo pohybu? Neodolali jste některým lákadlům, se kterými jste se nechtěně setkali, například slevám u sladkostí v obchodech? Nebo je příčina jinde? V klidu si zanalyzujte své pocity a zkuste si najít plán, jak se s těmito nástrahami zdárně utkat, aby vás nijak nezaskočily.

Zařaďte třeba do svého života víc procházet, choďte na nákup bez platební karty a s přesně danou hotovostí na věci, které chcete koupit, slev si nevšímejte. Analýza problémů v hubnutí vám pomůže najít další sílu a motivaci s nimi bojovat.

Odměňujte se i za drobné úspěchy

Odměňujte se za každý dílčí úspěch. Podařilo se vám celý týden odolat nástrahám v podobě sladkostí? Pak vám náleží zasloužená odměna. Nemělo by to ale samozřejmě být jídlo. Vyhraďte si třeba za odměnu jedno odpoledne pro sebe, kdy se budete věnovat svým oblíbeným koníčkům. Kupte si nějakou drobnost do domácnosti.

Nastavte si třeba i systém odměn, který vám bude pomáhat vytrvat ve vaší snaze. Důležité je odměnit se i za drobné úspěchy, to vám dodá energii do dalšího postupu.

Naučte se chválit. Nebojte si říct nahlas, jak jste dobří a co dalšího se vám na vaší cestě za vysněnou postavou zase podařilo. Nikdo jiný to za vás neudělá. Přitom je důležité naučit se mít rád sebe a svoje tělo.

Nevyčítejte si, když nevydržíte a zhřešíte a sníte třeba něco nezdravého. Snažte se dál pokračovat ve svém režimu snahy zhubnout a selhání si nijak nepřipomínejte. Nedělejte z něj aféru, která by vám mohla zničit motivaci v dalším pokračování hubnutí, ale příště se snažte dietních hříchů vyvarovat.

Podpora a výměna zkušeností se cení

Neméně důležité je obklopit se lidmi, kteří vám ve vaší snaze zhubnout nebudou bránit. Nebudou se před vámi přecpávat laskominami a narušovat tak vaši motivaci.

Ideální je, když vás ve vaší snaze vaše rodina a okolí podporuje. Nevaří kalorické bomby, snaží se žít zdravě a všímá si vašich úspěchů a vyzdvihne je. Dobré je, když se třeba společně s vámi snaží zhubnout i vaše partnerka nebo partner. Společně dosahované úspěchy mohou být dobrou motivací pro oba.

Také stojí za to porozhlédnout se ve svém okolí po nějakém klubu lidí, kteří se společně snaží zvládnout úskalí přebytečných kilogramů, konzultují své úspěchy a prohry a třeba i chodí společně cvičit. Uvidíte, že na problémy nejste sami a dají se zvládnout. Výměna zkušeností je také velmi cenná.