Životní styl zvaný makrobiotika

Na principech taoistického učení jin a jang, tedy mužské a ženské energie, se zakládá makrobiotický životní styl. Tento způsob života předepisuje jako základní potraviny, které by měli lidé konzumovat, aby byli zdraví a v rovnováze, především obiloviny doplněné o zeleninu a další místní potraviny.

Při hubnutí a čištění organismu pomáhá vláknina

Tabu se při makrobiotické stravě stávají jakékoli průmyslově zpracované potraviny a také velká část produktů živočišných. Dále makrobiotika říká, že bychom měli pít jen omezené množství tekutin, v žádném případě se nepřejídat a potravu před požitím řádně žvýkat.

Podíváme-li se na doporučované složení konzumovaných potravin podrobněji, zjistíme, že makrobiotická strava se skládá z 50 % z obilnin, dále z 30 % zeleniny, přičemž makrobiotické recepty dávají přednost zejména zelenině zpracované tepelnou úpravou nebo kvašením, dále z 15 % luštěnin a také mořských řas a nakonec 5 % stravy tvoří polévky. Makrobiotická dieta je tedy zaměřena hlavně na konzumaci velkého množství vlákniny, která čistí trávicí systém a pomáhá při shazování kilogramů.

Bez vápníku a železa se neobejdeme

Makrobiotická dieta, jakkoli na první pohled vypadá jako naprosto zdravá výživa, využívající hlavně rostlinnou stravu, ovšem má svá velká úskalí. Například neobsahuje dostatečné množství vápníku, bez něhož se lidské tělo neobejde, a který se také dá jenom velmi obtížně zajistit právě z rostlinných zdrojů.

Podobná situace nastává i při vstřebávání železa, které naše tělo potřebuje a rostlinné zdroje ho neumožňují do těla vyloučit. Vznikají totiž jenom nerozpustné sloučeniny železa. Proto je makrobiotická dieta do určité míry jednostranná, a pokud ji chceme dodržovat, měli bychom si zajistit také dostatek příjmu vápníku a železa.

Jak nahradit maso a mléko?

Dietní jídelníček při makrobiotické stravě tvoří především velké porce obilovin, luštěnin, čerstvého ovoce a zeleniny. Výrazně se omezuje maso, sýry a vejce a potraviny průmyslově zpracovávané.

Současná běžná strava je plná především nasycených živočišných tuků, cholesterolu, rostlinných tuků rafinovaných, dále obsahuje i velké množství soli, cukru a chemických přísad. Právě takové potraviny se v makrobiotických receptech nevyskytují a v podstatě se jejich konzumace při dietě zakazuje.

Jak ale v jídelníčku například nahradit maso? Místo vepřového, hovězího a drůbežího se obyvatelům mírného pásma doporučuje jíst korýše, měkkýše a ryby, mléčné výrobky potom nahrazovat sójovými produkty.

Makrobiotické recepty zdůrazňují, aby se potraviny jedly v co nejpřirozenějším stavu, tedy například zrna obilovin nejlépe neloupaná. Rafinované cukry se také nahrazuje přírodními cukry.

Doplňky stravy jedině přírodní

Pozornost zaslouží i doplňky makrobiotické stravy. Například sůl se používá zásadně mořská, z koření přidáváme do pokrmů hlavně zázvor, rýžový ocet, cibuli, sójovou omáčku nebo prášek z mořských řas. Ze sladidel jde především o ta přírodní jako například ječmenný slad nebo jablečný sirup. Z olejů vybíráme jenom ty nerafinované, lisované za studena, třeba sezamový nebo kukuřičný olej.

Pokud se pro takový dietní jídelníček rozhodneme, měli bychom ale vždy mít na paměti, že látky a minerály získávané z masa a mléčných výrobků je třeba tělu dodat v jiné formě, jinak bychom si přivodili závažné zdravotní problémy.