Zkroťte svoje chutě aneb Jak bojovat se závislostí na cukrovinkách?

Lucka otevřela ledničku. Nádobí už měla umyté, děti v posteli a manžela přilepeného u fotbalového televizního přenosu. „Konečně klid,“ oddechla si. Chvilku bojovala sama se sebou a pak sáhla do horní poličky po punčovém řezu. Naservírovala si ho na talířek a hltavě si na něm smlsla.

Ovšem jenom okamžik poté, co sladkost dojedla, přišly výčitky. „Už zase jsi porušila svoje předsevzetí, že nebudeš mlsat,“ hryzal v ní hlas svědomí. „A to jsi chtěla hubnout,“ přisadil si ještě vyčítavě. Lucka vzdychla. „Když ono je to tak dobré a já dneska tak unavená,“ vymlouvala se svému vnitřnímu hlasu. „Měla by ses nad sebou zamyslet. Přece musí existovat nějaká cesta, jak svoje chutě zkrotit, ne? Nechceš to alespoň zkusit?“ ozval se znovu hlas, teď už smířlivěji.

Poznáváte se? Také vaše sladké přejídání střídají výčitky svědomí? Uklidníme vás, rozhodně nejde o nějakou nemoc, ale docela normální stav, kterému občas podlehne každá z nás. Navíc takový stav, proti kterému můžeme docela úspěšně bojovat. Jak, o tom si teď povíme více.

Hlad nepěstujte

Celé odpoledne a večer jste běhala po městě a teprve nyní jste si vzpomněla, že jste vlastně nic pořádného nejedla a máte chuť sáhnout po nějaké cukrovince, kterých je doma vždycky zásoba? Po sladkém obvykle zatoužíme tehdy, když jsme hladové. Proto se snažte jíst pravidelně pětkrát denně. I když jdete do města, přibalte si do kabelky třeba omyté jablko, které můžete sníst na zastávce autobusu, nebo jogurtový nápoj, jenž se dá v nejhorším vypít i za chůze.

Bojujte se stresem

Celé dopoledne jste strávila na náročné poradě, odpoledne doháněla hořící termíny a cestou z práce ještě letěla na úřad? Není divu, že máte po psychicky vyčerpávajícím dni chuť na sladké dorty. Fyzické i psychické vyčerpání a stres sladké chutě podporuje. Vyhýbat se stresu je dnes dost obtížné, ale můžete zkusit proti němu bojovat. Chcete si dát nějakou odměnu za to, že jste náročný den zvládly na jedničku? Místo sladkosti sáhněte třeba po šťavnatém pomeranči nebo vyzrálém hroznu vína. Když budete pravidelně doplňovat tekutiny, také zjistíte, že se budete i v náročných situacích cítit lépe. A hlavně pravidelně odpočívejte. Jste-li společenské, vyrazte někam s přáteli, samotářky zase do přírody.

Sacharidy léčí nedostatek spánku

Včera jste řešila rodinné problémy a spát šla až hluboko po půlnoci. Teď je ráno a vzbudila jste se o hodinu dříve z obavy, co zase nový den přinese. V ústech se vám až kroutí jazyk, jak ráda byste si namazala sušenky pořádnou dávkou nutely. Ano, sacharidy jsou jednou z pomůcek jak překonat únavu. Zkuste ale sušenky s nutelou vyměnit za chléb nebo pečivo se šunkou nebo sýrem. Zasytí vás také.

Srovnejte si hladinu cukru

Dala jste si k obědu hromadu špaget, později ještě kus pizzy a pytlík chipsů a teď byste ty hříšné hody završila ještě dezertem? Dopřáváte si samé potraviny s vysokým glykemickým indexem, tedy s obsahem velkého množství jednoduchých sacharidů. Důsledkem jejich nadměrné konzumace dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi. Jestliže hladina cukru najednou klesne, tělo volá SOS po jejím zvýšení a požaduje další sladkost. Proto jezte potraviny, které mají nižší glykemický index, ale zasytí vás díky obsahu bílkovin a vláknin. Pomůže tedy vyvážená strava.

Vyberte si přírodní sladidla

Neobejdete se bez kávy oslazené dvěma vrchovatými lžičkami cukru? I tohle je jedním z kroků jak si rozhodit hladinu krevního cukru. Zkuste vyměnit bílý cukr za přírodní sladidla jako nerafinovaný cukr a med či třeba tropickou rostlinu stévii sladkou, která je téměř nekalorická, omezuje tvorbu zubního kazu a mohou ji používat i diabetici. Rafinovaný bílý cukr je prakticky čistou sacharózou a kromě sladké chuti neposkytuje našemu tělu vůbec nic pozitivního. Postupným ubíráním denního přídělu cukru tak můžeme ovlivňovat svůj pocitový práh sladké chuti. Najednou pak zjistíme, že už nepotřebujeme kávu se dvěma lžičkami cukru, ale stačí nám i pouhá polovina lžičky. Budeme nejenom hubnout, ale zároveň dělat něco pro své zdraví.