Zlozvyk jménem přejídání

Znáte ty pocity bezmoci, kdy sedíte v pátek večer u televize a všechny vaše problémy či komplexy řeší jedině přejídání? Máte plné ruce jídla, v zásobě připraveny další dobroty a doslova se cpete. Žaludek dává signál, že by mu to sice stačilo, ale ještě si chcete dát ten dortík, na který se těšíte. Pak si to týden vyčítáte a v periodě je to tu znova. Nebojte, nejste v tom sami.

Proč přejídání vzniká?

Samotné přejídání se řadí mezi poruchy příjmu potravy. Samozřejmě, že to zní vcelku vědecky a vypadá to, jako by to vyžadovalo odborné léčení, ale pokud nevážíte 150 kilogramů, ještě to zvládnete sami. Takový vášnivý jedlík má totiž k přejídání důvod, aniž by si toho byl vlastně vědom.

Mezi nejčastější důvody patří dieta. Zní to sice humorně, ale večerní přejídání nebo periodické přejídání může mít základ v dietách. Je to jednoduché. Většina lidí si nastaví takovou dietu, která je pro tělo příliš krutá a pak trpí, klidně i hladoví. Jenže tělo si o své živiny řekne a když žaludek přemůže mozek, jdou všechny zábrany stranou. Hladovění a dieta jde v tu chvíli pryč a hrnou se na nás hordy cukru a tuku.

Dalšími faktory vzniku je kupodivu ale i nuda nebo zvyk. Když se prostě tělo nezabaví, hledá si zábavu třeba v jídle, až to může být i ve formě našeho známého přejídání. A zvyk? Ano. Když se naučíte sledovat televizi s plnou mísou popcornu a litrem coly, zvyknete si a nebudete chtít jinak.

Zlozvyky většinou také vznikají i ve stresovém období. Díky špatnému psychickému rozpoložení se většina lidí uchyluje k rychlé úlevě ve formě kouření cigaret, pití alkoholu či nekontrolovatelnému přejídání.

Bojujte

Pokud si tento problém neuvědomíte včas, jsou následky jednoznačné. Kilogramy jdou nahoru, necítíte se dobře a hlavně si zaděláváte na zdravotní komplikace, počínaje špatným trávením, konče cukrovkou nebo infarktem.

Jak tedy proti tomu vlastně bojovat? Řekněte o tom své dobré kamarádce. Ta Vás při společných jídlech může upozorňovat a hlídat. Samozřejmě o svém záchvatovitém přejídání nemusíte říkat všem v okolí, stačí jednomu velmi blízkému člověku, se kterým trávíte hodně času, třeba právě té kámošce. A pokud toto trápí i ji, můžete se podporovat navzájem.

Nebo se motivujte sami. Najděte si nové zájmy, zabavte se. Začněte s pravidelným režimem, dostatečným spánkem a začněte se hýbat. Můžete vyzkoušet naordinovat si pro sebe zdravý vyvážený jídelníček, ve kterém by neměli chybět všechny důležité živiny a tím by poté nemělo docházet k přecpávání se horou jídla. Také používejte menší talíře a před každým chodem se hodně napijte, ať alespoň z části zaplníte žaludek.

A nebo si nechejte poradit od odborníků, kteří Vám rozhodně pomohou. Tato varianta je nejúspěšnější a kladné výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.