Zohledňujte svoji kondici: Jak dlouho a jak často cvičit?

Začátečníci, zkoušejte pomalu

Patříte-li mezi úplné sportovní začátečníky, kteří se pohybu nikdy dříve nijak nevěnovali, nanejvýš ve školních hodinách tělocviku, a teď to chcete napravit, tak musíte začínat pomalu. Zkuste hodinové cvičení jednou týdně. Vyberte sport, o kterém si myslíte, že by vás bavil, například jóga, aerobik, posilování. Poraďte se s trenérem či instruktorem, řekněte mu, že jste úplní začátečníci, aby na vás bral při hodinách ohled. Vysvětlil cviky i jak správně provádět a kontroloval vás průběžně. Kvalitní trenér vyhoví vašim požadavkům.

Pro vás je na začátek důležité naučit se správnou techniku cviků, ať už jde třeba o polohy v józe, kroky v aerobiku nebo posilování na posilovacích strojích. Pokud si osvojíte hned ze začátku špatnou techniku, velmi těžko se to napravuje a navíc nebudete posilovat potřebné partie svalů, ale potáhnete to jinými. V důsledku toho pak nebude mít cvičení požadovaný efekt a odradí vás to.

Pokud se ale vše naučíte správně a pohyb vás chytne, můžete postupně zvýšit frekvenci cvičení na dvakrát nebo třikrát týdně. Kombinujte také například aerobní sportovní aktivity jako třeba hodiny aerobiku s cvičením na zapevnění postavy jako pilates nebo posilováním.

Aktivní sportovci vyrazí třikrát týdně

Lidé, kteří se již sportu věnovali a aktivně sport provozují, i když jen rekreačně mají, jak se říká, trochu natrénováno, takže nemusí být tak opatrní. Jako startovací kolečko si mohou dát hodinu jednou týdně, ale pak už přejít na režim frekvence sportování dvakrát, nebo ještě lépe třikrát do týdne.

Právě frekvenci aktivního pohybu třikrát týdně považují odborníci často za optimální. Dáte si přiměřeně do těla, abyste si udrželi optimální tělesnou kondici a ještě třeba zhubli nějaký ten kilogram, ale vaše tělo bude mít dost času na regeneraci a nebudete přetěžovat své klouby.

Ideální je například vybrat si jako sportovní dny pondělí středu a pátek a střídat různé druhy aktivity. Například v pondělí se věnovat józe na protažení a uvolnění, ve středu například zkusit step aerobik, jít si zaběhat nebo zajezdit na kolečkových bruslích, zkrátka vyvíjet nějakou aerobní aktivitu, při které budete spalovat přebytečné tuky. V pátek potom třeba zvolit posilovací cvičení. Platí, že byste se měli cvičení věnovat vždy půl hodinu až hodinu, ne více, abyste byli schopni se do dalšího cvičení zregenerovat.

Lidé s nadváhou pozor na klouby

U lidí s nadváhou je také dobré začít s hodinou pohybu týdně a teprve podle zvyšování tělesné kondice také zvyšovat frekvenci a dávku námahy. Výborné je pro lidi s nadváhou plavání a jízda na kole na kratší vzdálenosti. Obojí nijak nepřetěžuje klouby, které jinak nadváhou dost trpí.

Vhodný je také nordic walking, tedy chůze s holemi. Jakmile se rozpohybují, je dobré zařadit aerobní cvičení na spalování tuků, například chůzi na pásu, jízdu na rotopedu. I v tomto případě je dobré dodržet frekvenci maximálně třikrát týdně po dobu půl hodiny až hodiny. Dobré je kombinovat aerobní cvičení na spalování tuků, jízdu na kole nebo plavání, posilování ve formě pilates. Tak dosáhnete jednak hubnutí, ale současně s tím i potřebného zvyšování tělesné kondice.