Ztráta kil s hypnózou – pravda nebo klam?

Možná vám tento nápad přijde legrační nebo naopak strašidelný, hypnoterapie ale opravdu neprobíhá tak, jak ji znáte z filmů, knížek či kouzelnických představení.

Moderní hypnoterapie je léčebnou technikou doplňující další formy psychoterapie.

V mnoha případech se účinně používá u osob s různými závislostmi, traumaty, fóbiemi, spánkovými poruchami, migrénami a jinými zdravotními obtížemi a v neposlední řadě také jako podpora hubnutí.

Jaký je stav hypnózy?

Není to spánek ani meditace, bdění ani relaxace. Je jím změněný stav vědomí, v němž jsou lidé vnímavější k sugescím (v tomto případě terapeutickým).

Předpokladem k navození tohoto stavu je schopnost člověka nechat se zhypnotizovat, tzv. hypnabilita.

Víceméně hypnabilní je skoro každý (většina lidí průměrně), jen 10 % populace tuto schopnost zcela postrádá.

Pokud máte obavy, tak není pravda, že hypnotizér vás má plně ve své moci a může vás přinutit udělat cokoli, že si nebudete nic pamatovat ani se nemůže stát, že se v hypnóze „zaseknete“.

Jak hypnoterapie probíhá?

Provádí ji speciálně školený psycholog, lékař či terapeut. Pacient by měl sedět nebo ležet a být zcela uvolněný. Sezení trvá cca 45 minut.

Většinou se doporučuje asi 6 návštěv, zlepšení však můžete vidět třeba i po dvou. Naopak nedojde-li ke zlepšení ani po 3. sezení, měl by se zvážit další postup.

Hypnoterapie a podpora hubnutí

Existuje několik studií, které zjistily, že lidé, kteří podstoupili hypno-behaviorální terapii za účelem snížení hmotnosti, zhubli snadněji, zlepšili své stravovací návyky i své sebevnímání než lidé bez této terapie.

V jedné studii bylo 60 obézních osob se spánkovou apnoe rozděleno do tří skupin: 1. s dietním poradenstvím, 2. s hypnoterapií zaměřenou na zvládání stresu a 3. s hypnoterapií zaměřenou na snížení příjmu kalorií.

Po čtvrt roce všechny skupiny zhubly, ale jen skupina, která podstoupila hypnoterapii pro snížení stresu, si svou váhu udržela ještě po 18 měsících.

V další studii 109 lidí vyzkoušelo behaviorální terapii pro podporu hubnutí, a to bez hypnózy a s ní. Po 2 letech ti, co podstoupili hypnózu, nadále hubli, zatímco druhá skupina vykazovala méně dalších změn váhy.

Je však potřeba provést další studie a výzkumy, aby se zjistilo, nakolik je hypnoterapie pro hubnutí efektivní.

Určitě by měla být kombinována s celkovou úpravou stravovacích návyků a změnou životního stylu. Samotná hypnóza není zázračné ani rychlé řešení.

Pro koho je hypnoterapie vhodná a pro koho ne?

Mnozí lidé, kteří se rozhodnou pro hypnoterapii, už vyzkoušeli všechno možné. Často se jedná o osoby trpící nutkavým, emočním, resp. nevědomým přejídáním. Jídlo je pro ně útěkem od jiných problémů a v podstatě vědí, jak by se měli správně stravovat, jenže nemají vůli.

V hypnóze se mohou stát vnímavější a lépe si osvojit změny chování tak, aby pro ně jídlo nebylo jednoduchým řešením při emočních problémech.

Celkově jsou prý hypnabilnější ženy nad 40 let (a ženy obecně) a lidé, kteří jsou vytrvalí, otevření a mají živou představivost.

Někteří do hypnózy nikdy neupadnou, protože podvědomě prostě nechtějí a myslí si, že jim to stejně nepomůže.

Pacienti s nemocemi jako schizofrenie či bipolární porucha by se o vhodnosti hypnoterapie měli poradit se svým psychiatrem.