Alkalická dieta

Zásada a kyselina

Všichni asi někdy slyšeli o kyselinách a zásadách. A asi i všichni víme, že kyselina je v podstatě opak zásady. Naše tělo je spíše zásadité a tak mu vyhovuje právě strava, která v našem těle vyvolává prostředí zásadité. Kyselé prostředí není vhodné a vzniká pak překyselení organismu. S ním jsou spojené ztráty důležitých látek v našem těle, ale i vznik chorob a vážných zdravotních komplikací.

Je nutné si ale udělat malé rozdělení. Máme zásadité potraviny a kyselé potraviny. Máme ale i zásadotvorné potraviny a kyselotvorné potraviny. Co je vlastně co? Kyselé potraviny jsou takové, které když zkonzumujeme, tak se v našem těle díky trávení změní na zásadu. Kdežto kyselinotvorné potraviny mají zásaditý charakter, ale v těle se změní na kyselinu.

Jaké jsou to potraviny a jak na dietu?

Zásaditá strava a zásaditá dieta je životním stylem. A je třeba je správně pochopit. Podívejme se na konkrétní příklad. Mléko, bílkoviny obecně, zpracované průmyslové potraviny, cukr, mouka nebo tuky jsou spíše zásadité potraviny. V průběhu našeho trávení v těle se ale změní na kyselé potraviny. Jsou pro nás tedy škodlivé. Kdežto například ovoce, zeleniny, obiloviny celozrnné, hlízy a různé kořeny nebo semena, jsou potraviny kyselého charakteru. Při trávení se změní na zásadu. Jsou to tedy zásadotvorné potraviny.

Alkalická dieta jídelníček se tedy bude odvíjet od tohoto rozdělení potravin. Není třeba je vážit, jen je třeba důkladně rozdělovat stravu a myslet na to, které potraviny nám prospívají a které škodí.

Napsat komentář