Celozrnná dieta

Vláknina pro naše zdraví

Celozrnná dieta je zdravá dieta založená především na konzumaci velkého množství vlákniny, jejíž příjem většina z nás velmi podceňuje. Zatímco odborníci doporučují sníst denně alespoň třicet gramů vlákniny, málokdo z nás toto množství dodržuje. Budeme-li ale dodržovat celozrnnou dietu a zařadíme do našeho jídelníčku přednostně celozrnné pečivo a celozrnné těstoviny, máme příjem vlákniny dostatečně zajištěný.

Existují dva druhy vlákniny, rozpustná a nerozpustná. Nerozpustné vlákniny jsou vlastně zbytky rostlin. Najdeme je například v celozrnném pečivu a zelenině. Hubnoucím efektem je v tomto případě skutečnost, že tato vláknina na sebe v trávicím systému naváže vodu a tím v žaludku zajistí pocit sytosti. Ve střevech potom podporuje peristaltiku, takže nedochází k zácpě či průjmu.

Naproti tomu rozpustná vláknina v tekutině nabobtná a působí při snižování glykemického indexu potravin, tedy zpomaluje vlastně uvolňování cukru do krve. Tím stabilizuje hladinu krevního cukru. Nevzniká proto tak často pocit hladu. Zároveň nabobtnáním zpomalí rychlost vyprazdňování žaludku, čímž na delší dobu navozuje pocit plnosti.

Napsat komentář