Protizánětlivá dieta

Vhodným stravováním můžete ovlivnit celou řadu chorob. Patří mezi ně například zánětlivé nemoci. Pokud se vyhnete potravinám, které svým působením záněty podporují, a naopak sáhnete po těch, které aktivují váš imunitní systém, váš zdravotní stav se může podstatně zlepšit.

Jaké potraviny působí proti zánětům? Především ovoce a zelenina. Ideální je co nejčerstvější, protože obsahuje hodně antioxidantů. Proto je nejlepší domácí nebo bio. Dále jsou vhodné tučné ryby s velkým obsahem omega 3 mastných kyselin, například sardinky, losos, tuňák. Ovšem neměly by být uzené. Vhodné jsou veškeré celozrnné potraviny, těstoviny, mouka, obsahují vlákninu a vitamíny.

Neměly by chybět ani luštěniny a obiloviny, dále ořechy a semínka s obsahem vitamínů, minerálů a zdravých tuků, dále koření a bylinky, kysané mléčné výrobky, oleje, sója, vejce, které obsahuje vitamín D, ovšem nemělo by to být příliš často. Proti zánětům pomáhá také zelený čaj. Červené víno obsahuje flavonoidy, antokyany, vitamín i další látky.

Je ale třeba se vyhnout cukru, bílé mouce a výrobkům z ní, mléku, přílišnému solení, alkoholu, tučným a smaženým jídlům, polotovarům, sladkým nápojům, ztuženým tukům i umělým sladidlům.