Středomořská dieta

Je to životní styl

Odborníci se shodují, že středomořská dieta je spíše životní styl, než konkrétní dieta. Je to totiž recept na pevné zdraví, dlouhověkost a inspirace středomořskými národy, kde se takto stravují po celý život a nemají sebemenší problém. Středomořská kuchyně má totiž mnohá specifika, která naše kuchyně již z polohy na mapě Evropy mít nemůže. Dnešní doba ale umožňuje divy.

Tato zdravá dieta staví na několika základech. První takový pilíř je dietní jídelníček. Tedy jídlo, které se od našich tučných těžkých pokrmů značně liší. Potraviny jsou to lehké, s minimem tuku, plné energie a obsahují i vysoké zastoupení vitaminů a minerálů. Právě tak může následovat zdravé hubnutí. A když už tuk, tak jen olivový olej.

Hlavní podstata

Nečekejte přesný popis této diety. Dieta stojí na několika zásadách. Jak jsme si již řekli, jsou to zdravé potraviny. Ale co je tím myšleno konkrétně? Sádlo, margaríny nebo obyčejný olej nahradíme panenským olivovým olejem. To je první zásada. Kvalitní panenský olivový olej se hodí do salátů, ale i na smažení nebo úpravu jiných pokrmů, jako jsou mořské ryby, zelenina, zeleninový salát nebo i luštěniny.

Další zásadou je to, že čím více zeleniny, tím lépe. Doporučuje se zelenina čerstvá, nebo lehce tepelně upravená. Hodí se jako příloha k masům, ale i jako lehká večeře nebo jako salát. Pokud si chcete dopřát maso, specializujte se na maso mořských ryb nebo na bílé maso. Vepřové a hovězí jen zřídka. Maso upravujte na olivovém oleji s čerstvými bylinkami.

Co se týče pití a mlsání, k pití si můžete dát klidně pravidelně jednu sklenku červeného vína denně, muži i dvě. Mělo by být kvalitní. Mlsat je možno především ovoce – šťavnaté, čerstvé nebo pečené. Vyvarujte se sladkostem typu pečené buchty nebo smažené koblihy.

Napsat komentář