Talířková dieta

Třídění talířků

Každá potravina s přesně udaným množstvím rovná se jeden talířek, u kterého je uvedeno barevné označení podle vhodnosti potraviny do redukčního jídelníčku. Označování se podobá semaforu. Zelená znamená výborná, žlutá přijatelná. Potravinám s červeným označením bychom se měli raději vyhnout. Barevné třídění nám pomůže jednoznačně a na první pohled rozlišit potraviny, které bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji, a naopak ty, jež je dobré úplně vyřadit.

Základem pro označování takzvaný hubnoucí index stanovený na základě několika kritérií: energetické hodnoty, obsahu tuků a jejich druhu, množství a druhu sacharidů, kvality bílkovin, poměru živin, množství vlákniny a denzity potraviny.

Princip třídění potravin a jejich databázi shrnuje brožura Talířky – jídelníček na celý den, vydaná společností STOB, Stop obezitě. Názorně ukazuje přibližnou energetickou hodnotu a vhodné množství potravin a jejich skladbu.

Napsat komentář