Stévie sladká: Zdravější náhražka cukru

Pozor na chuť lékořice

Tropická rostlina stévie sladká pocházející z Jižní a Střední Ameriky má bílé květy a miluje světlo. Odborníci na výživu člověka ji oceňují, protože kromě své sladké chuti má také léčivé účinky. Velmi často se používá stévie místo cukru ke slazení pokrmů nebo nápojů. Její výhodou je vysoce sladká chuť, ovšem při vyšší koncentraci je třeba dávat pozor, protože může mít chuť trochu jako lékořice, což nemusí být vždy příjemné. Samotný rod rostliny stévie obsahuje asi 150 druhů různých keřů a bylin.

Oficiálně schválená přídatná látka

Stévii místo cukru můžeme vřele doporučit, protože na rozdíl od běžně používaného cukru neobsahuje prakticky žádné kalorie. Proto je vhodným doplňkem stravy při hubnutí. Nezpůsobuje také tvorbu zubního kazu, takže její konzumaci velice vítají zubní lékaři. Velký přínos znamená také pro diabetiky, kteří ji používají ke slazení. Dokonce už v roce 2011 schválila Evropská unie použití stévie jako přídavné látky do potravin. Stévie sladká se na etiketách potravin, jejichž je součástí, označuje jako látka E960.

Léčivé účinky znali už přírodní národy

Samotná rostlina stévie sladká může dorůst výšky až jednoho metru, má spíše drobnější zelené listy a kvete jemnými bílými květy. Původně šlo o jednoletou rostlinu, která se ovšem v průběhu šlechtění stala rostlinou víceletou a nyní se může pěstovat v obou vegetačních cyklech, tedy jak jednoletém, tak i víceletém.

Její mnohostranné účinky využívaly už přírodní kmeny žijící na území dnešní Brazílie a Paraguaye. Použití stévie u nich se neomezovalo jenom na slazení, ale tamější domorodci znali i léčivé účinky stévie například na cukrovku, s její pomocí také zažehnávali pálení žáhy nebo si s ní vyplachovali ústní dutinu. Stévie zlepšovala trávení, zabraňovala zápachu z úst a také regulovala chuť na tabák a alkohol.

Bojovník proti rakovině

Francouzským vědcům se roku 1931 podařilo izolovat z rostliny látky glykosidy, jež zajišťují sladkou chuť stévie. Zároveň zjistili, že tyto látky jsou až třistakrát sladší než cukr sacharóza. Navíc jsou velmi stabilní, nemá na ně vliv teplo, ani nedochází k jejich kvašení nebo případné změně pH. Zatímco umělá sladidla vykazují karcinogenní účinky, u stévie sladké toto nebezpečí nehrozí. Proto se stále více používá ve formě náhražky cukrů v potravinách.

Pomáhá snižovat i krevní tlak

Účinky stévie sladké se zabývala i Světová zdravotnická organizace WHO, která roku 2006 nechala zpracovat studie, které měly prozkoumat její nezávadnost. Prokázalo se, že nejenom může mít kladný vliv na stav pacientů trpících cukrovkou, ale také dobře ovlivňuje osoby trpící vysokým krevním tlakem, který pomáhá snižovat. Nyní je možné už sladidlo ze stévie koupit v lékárnách a potravinářských obchodech jako tablety, sušená stévie se také prodává v obchodech se zdravou výživou.

Pěstovat můžeme rostliny i v květináči

Pokud si chcete vypěstovat svoje rostliny stévie, máte možnost, protože sazenice se dají koupit i v našich květinářstvích. Není třeba ji pěstovat ani na zahrádce nebo ve skleníku, stačí jí i květináč, ale musí mít dostatek světla a tepla. Platí, že čím více bude mít tepla a světla, tím více látky steviózy se v ní bude tvořit. Jedna rostlina vám poskytne až půl kila sušených lístků, jejichž účinky můžete vyzkoušet při hubnutí.