Spousta lidí se domnívá, že je jejich strava dietní a zdravá. Ovšem opak je někdy pravdou. Pro správné vyvážené stravování je zapotřebí určitý poměr živin a správná hodnota energie v potravinách. Pro redukční jídelníčky je v průměru nejvhodnější okolo 6.000 až 7.000 KJ na den.
Snídaně
Ovesná kaše s ovocem
Půl šálku ovesných vločem uvaříme do měkka ve 200 ml polotučného mléka a 50 ml vody. Přidáme 2 hrsti na kousky pokrájeného čerstvého ovoce (jahody, jablko, broskev, borůvky) a kávovou lžičku medu.
Energetická hodnota: 1.170 KJ
Svačina
Hrst směsi ořechů a rozinek
Energetická hodnota: 590 KJ
Oběd
Krůtí prsa a celerové hranolky
Z půlky středně velkého celeru odkrájíme vrchní slupku a z očištěné části vytvoříme cca 1 cm silné hranolky. Takto připravený celer pokapaný polévkovou lžící olivového oleje a rovnoměrně rozložený na plechu pečeme v troubě při 180°C cca 20 minut. 120 g plátků krůtích prsou okořeníme špetkou soli, pepře a kari koření. Poté je po obou stranách orestujeme na nepřilnavé pánvy.
Energetická hodnota: 1.340 KJ
Svačina
Cottage sýr se zeleninou
Tato svačina není nijak náročná na přípravu. Půl okurky, 150 g rajčat a půl žluté papriky nakrájíme na kousky, které přikusujeme k celému kelímku cottage.
Energetická hodota: 815 KJ
Večeře
Grilovaný losos s bramborem a tvarohovým dipem
180 g lososa ochutíme kořením na ryby a pokapeme citrónem. Grilujeme v troubě při 200 °C. Dvě velké brambory důkladně omyjeme a ve slupce uvaříme. A nakonec si připravíme dip ze 150 g nízkotučného tvarohu, rozmačkaného stroužku česneku, hrstičky pokrájeného šnytliku a špetky soli.
Energetická hodnota: 2.130 KJ