Znáte tukožroutskou polévku?

Tukožroutská polévka je jeden ze způsobů hubnutí takzvanými monotematickými dietami. Znamená to, že týden budete jíst pouze speciální zeleninovou polévku a nic jiného. Zhubnout takto můžete 3 až 6 kilo (podle doby dodržování diety s polévkou).

Během tukožroutské diety své tělo pročistíte a zároveň zhubnete. Budete mít během ní přísun dostatku tekutin, ale méně už vlákniny a některých vitaminů. Jedná se totiž o nízkoenergetickou dietu, která by se neměla držet dlouho. Neobsahuje totiž vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků. Někteří lidé mohou být na tuto dietu i citliví a mít střevní nebo jiné obtíže. A pozor, po skončení diety může přijít i jo-jo efekt.

Recept na typickou tukožroutskou polévku:

6 velkých cibulí, 4-5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek dužinaté celerové natě, 1 hlávka zelí, 1 zeleninový bujón, který může nahradit i zvlášť připravený zeleninový vývar, podle chuti můžete doplnit i bylinky. Polévku je dovoleno i okořenit solí (jemně), pepřem, kari nebo petrželkou.

Postup přípravy: Zeleninu nakrájíte na malé kousky a zalijete vodou. Vaříte 10 minut, poté dáte na mírný plamen a vaříte několik dalších minut, aby zelenina změkla. Teprve poté přidáte rozmačkaná rajčata a vaříte na mírném plameni dalších 15 minut.

Tuto polévku musíte jíst během diety kdykoliv pocítíte hlad a v přiměřeném množství. Neobsahuje totiž téměř žádné ,,záludné“ kalorie a čím více jí sníte, tím více paradoxně zhubnete. Pokud byste drželi tuto dietu dlouho, tak dokonce můžete začít trpět podvýživou.

Kromě polévky můžete konzumovat i některé druhy ovoce a zeleninu. Pít se doporučuje pouze neslazené nápoje – čaj, mléko, vodu. Je možné si recept mírně poupravit podle snášenlivosti zeleniny v množství a chuti podle sebe. V některých verzích Tukožroutské diety se nepříklad objevuje už druhý den možnost snědení pečené brambory s máslem.

Typická sedmidenní Tukožroutská dieta:

1. den: Navařte co nejvíce tukožroutské polévky, k tomu si dejte jakékoliv ovoce mimo banánů, maximálně do jednoho kilogramu za den, vypijte minimálně 2,5 litru neslazených tekutin.

2. den: Základ je opět tukožroutská polévka, k ní si přidejte čerstvou zeleninu až 1,5 kg a opět 2,5 litru neslazených tekutin.

3. den: K polívce můžete jíst ovoce i zeleninu, ovšem ne hned po sobě, ale s přestávkami minimálně 2 hodiny, opět dostatečně pijte.

4. den: Jak jinak, tukožroustká zeleninová polévka je opět základ, k tomu můžete sníst 3 banány, vypít 1 litr mléka a 2 litry jiných neslazených tekutin.

5. den: Opět minimálně dvě porce polévky, ale poprvé můžete sníst i maso – 300 g vařeného hovězího masa a 6 rajčat, hodně pijte – nejméně 2,5 litru neslazených tekutin.

6. den: Znovu minimálně dvě porce polévky, dále 2 – 3 hovězí bifteky bez tuku s čerstvou zeleninou a dostatečně pijte neslazené nápoje.

7. den: Už stačí pouze jedna porce polévky, dále můžete sníst rýži a čerstvou zeleninu, vypijte opět alespoň 2,5 litru neslazených tekutin.