Ingredience:
- 500 g Maso mleté (ideálně směs vepřového a hovězího);
- 4 ks špetka Sůl;
- 2 ks špetka Pepř černý mletý;
- 1 ks špetka Majoránka;
- 1 ks Cibule kuchyňská menší;
- 8 ks stroužek Česnek;
- 1 ks Vejce slepičí;
- 2 ks polévková lžíce Mléko polotučné;
- 2-3 ks polévková lžíce Strouhanka;
- 3 ks Cuketa;
- 1 ks Cibule kuchyňská větší;
- 50 g Slanina vcelku;
- 50 g Goudy;
- 3 ks polévková lžíce Olivový olej;
- 100 ml Smetana;
- 50 g Máslo čerstvé
Postup:
Proudem studené vody omyjeme cukety a pokrájíme je na asi půl centimetru silné plátky. Posílíme dvěma špetkami soli a necháme půl hodiny odležet, dokud se z nich neuvolní voda, tedy dokud se takzvaně nevypláčou.
Mezitím do misky vložíme mleté maso, osolíme dvěma špetkami soli a dvěma špetkami pepře a přisypeme špetku majoránky. Pečlivě prohněteme rukama. Potom prolisujeme 2 oloupané stroužky česneku a nadrobno posekáme menší cibuli. Obojí vmícháme do masové směsi a pečlivě prohněteme, Potom přidáme rozklepnuté vejce a 2-3 lžíce strouhanky. Opět pečlivě rukama promísíme. Pokud je směs příliš tuhá, přidáme 1-2 lžíce mléka. Necháme asi půl hodiny odležet a potom namočenýma rukama tvoříme z mleté směsi karbanátky. Máslo si rozpustíme v hrnečku na plotně a mašlovačkou vymažeme plech. Na něj klademe karbanátky. Rozpálíme si troubu na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Cukety, ze kterých se zatím již uvolnila voda, přendáme do síta a hodně opláchneme studenou vodou. Nakonec cuketové plátky v utěrce opatrně osušíme. Na pánev vlijeme olivový olej a opečeme plátky cuket, dokud nechytí zlatavou barvu. Pak je vyndáme z pánve a na savém papíře odsajeme přebytek tuku. Nasekáme na kostičky slaninu a vhodíme na pánev na výpek z cuket. Orestujeme. Větší cibuli pokrájíme na tenké plátky. Také 6 stroužků česneku oloupeme a pokrájíme na tenounké proužky. Obojí přidáme ke slanině a opečeme. Nakonec si pánve vrátíme i opečené plátky cuket a vlijeme smetanu. Počkáme, dokud se tekutina neodpaří a pak osolíme a opepříme. Cuketovou směs klademe na talíře, na ni položíme upečené masové karbanátky a posypeme postrouhaným sýrem gouda. Přílohou může být například bramborová kaše.
Počet porcí: 4