Ingredience:
- 6 ks velkých brambor;
- 1 hrnek hrubé špaldové mouky;
- 2 ks vejce;
- 2 malé lžičky provencálského koření;
- Špetka kmínu (drcený);
- Špetka soli a pepře;
- Svazek pažitky;
- Petrželka kudrnka;
- Bazalka;
- 2 zelené listy pórku;
- Listový špenát;
- 1 ks velká cibule;
- Lžíce olivového olej
Postup:
Brambory omyjeme a vaříme ve slupce do měkka. Ještě horké brambory oloupeme a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle. Do brambor přidáme rozšlehané vejce a přimícháme špaldovou mouku. Poté si nadrobno nakrájíme bazalku, pažitku, petrželku a pórek a přidáme k těstu. Na závěr přidáme drcený kmín, sůl a pepř podle chuti.
Ze vzniklého těsta vypracujeme dvě stejně velké šišky a vložíme do vroucí vody. Knedlíky vaříme asi 15 minut (po uplynutí poloviny času ve vodě obrátíme, aby se knedlíky uvařili rovnoměrně). Po uvaření ihned nakrájíme a podáváme. Knedlíky můžeme ozdobit jednou z připravených bylinek.
Špenát si připravíme tak, že osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku na olivovém oleji, a když zesklovatí, přilijeme vodu a necháme podusit do změknutí. Poté přidáme pokrájené listy špenátu, osolíme a necháme opět změknout.
Počet porcí: 4-6